(FOTO) Genijalna ideja! Ovo je odlična poruka svim zagrebačkim vozačima

FOTO: static1.squarespace.com

Možda bi jednostavno trebalo zagrebački gradski promet pretvoriti u stazu za utrkivanje?

Često dobro jutro u javnom prometu umjesto u tišini, kako to priliči ljudima koji su tek otvorili oči i u procesu su buđenja, dočekamo snažnim trubljenjem vozača kao da smo usred svadbe. Razlozi su razni, što zbog gužvi, što zbog “loših vozača”, što zbog pješaka… ili su pak vozači ponovno ustali na lijevu nogu i čekaju prvu žrtvu na kojoj mogu iskaliti svoj bijes popraćen kreativnim psovkama, uvredama i, naravno, trubljenjem kao vrsnom glazbenom podlogom.

Naravno, za svoju živčanost uvijek imaju vrlo “opravdane” razloge i izgovore. Ako kasne, vjerujemo da će upravo to živčano trubljenje i sekunda više spasiti njihov život i dati mu određenu dozu sreće.

Često u promet kreću i friški, neiskusni vozači koji tek uče voziti pa im je potrebno malo više vremena i sigurno su prestrašeni i uspaničeni, no živčana strana prometa to ne može pretpostaviti ili pojmiti, tako da nema mjesta strpljenju i razumijevanju. Možda bi jednostavno trebalo zagrebački gradski promet pretvoriti u stazu za utrkivanje?

No, postoje rješenja koja nam otkrivaju domišljati Zagrepčani. Naime, često viđamo poruke “Beba u autu” i tek tu i tamo kakvu molbu za razumijevanje zbog vožnje jer se u autu ispred nalazi mlađi vozač. No, ovaj Zagrepčanin ili Zagrepčanka simpatičnom i pomno istaknutom i vidljivom porukom “Hvala na strpljenju! Mladi vozač!” i velikim “smajlićem” može rastopiti i smiriti i najživčanije glave koje “gore” od napada bijesa i psovki.

Vozači, imajte na umu da ste možda ispred vas nalaze vozači koji su se prvi put autom zaputili u divlji zagrebački promet. Sjetite se da ste i vi jednom bili na njihovom mjestu, da ste i vi bili uspaničeni u trenucima neiskustva i straha, a tuđa živčanost sigurno vam nije pomogla, tim više što osjećaji koje izazivaju uvrede, psovke i trubljenje mogu izazvati i nemile situacije u prometu.

Budite strpljivi i imajte razumijevanja! Bolje da zakasnite minutu na svoje odredište nego da riskirate svoj i tuđi život.

FOTO: Ivan Brnčić / Zakaj volim Zagreb
FOTO: Ivan Brnčić / Zakaj volim Zagreb


Komentari