DVA ZAGREBAČKA GRADONAČELNIKA: Jedan ima spomenik, a drugi fontane (FOTO)

Robert Anic/PIXSELL

“Koliko je Holjevac napravio za Zagreb i koliko su mu za to Zagrepčani ostali zahvalni, najrječitije govori brončani spomenik…”, pisao je svojedobno Zvonimir Milčec.

Na glasu kao najznačajniji zagrebački gradonačelnik, Većeslav Holjevac, zadužio je Zagreb i Zagrepčane. Punih 11 godina na čelu grada, ovaj omiljeni gradonačelnik pokazao se kao pravi vizionar, najveći od svih gradonačelnika u povijesti. Premostivši Zagreb Mostom Slobode, izgradio je cijeli jedan grad- Novi Zagreb.

Ostao je zapamćen kao iznimno karizmatičan gradonačelnik koji si je, svojim urbanističkim zahvatima, priskrbio etiketu “smjelosti”. Energičan u svojim političkim potezima, Holjevac se odupro pokušaju selidbe Zagrebačkog Velesajma u Beograd, te ga je preselio u Novi Zagreb, gdje se nalazi do danas. Upravo zbog svoje samostalne politike i energičnih poteza, Holjevac se sukobio s jugoslavenskim političkim vrhom, a nakon objavljivanja “Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog jezika”, 1967. , isključen je iz Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske.

Wikimedia
Wikimedia

Koliko su ga Zagrepčani voljeli, pokazuje brončani spomenik u prirodnoj velični, okrenut prema Novom Zagrebu, kako i priliči. Ovo je jedini spomenik jednom zagrebačkom gradonačelniku. A hoće li tako i ostati?

>>>NA DANAŠNJI DAN: Rođen zagrebački gradonačelnik i političar Većeslav Holjevac

Po čemu će Milan Bandić ostati zapamćen?

Trenutni gradonačelnik, Milan Bandić, poznat po svom nepresušnom populizmu, na čelu je Zagreba punih 16 godina. I dok su Većeslavu Holjevcu njegovi sugrađani spjevali hvalospjeve, Bandić ih upućuje sam sebi. Pripisavši si mnogobrojne zasluge zbog napretka glavnoga grada, Milan Bandić često zaboravlja činjencu da se Zagreb kao metropola morao razvijati– s njim na čelu ili bez njega.

Photo: Ivan Ramađa
Photo: Ivan Ramađa

Iako mu određene poteze ne možemo osporiti, poput uređenja Bundeka, puno je više onih zbog kojih je Zagrepčanima stao na žulj. Njegova “uređenja” kojima se diči, sugrađani vole opisivati kao “Bandićevo obračunavanje sa starim Zagrebom”.  Jer očito mu je izvorni zagrebački “štih” zbog nečega zasmetao, što se odlično pokazalo nedavnim primjerom zagrebačkih tržnica, (ne)uređenjem Stare Vlaške i očitim zapuštanjem strogog centra grada.

Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL

Danas, pred njegovim bagerima nestaje lice Zagreba, što se može vidjeti na primjeru zagrebačkog Trnja, kojemu je izmjenio “kompletan DNK”. Uvjeren da ne mora slušati svoje sugrađane koje i predstavlja, da su njihova mišljenja potpuno nebitna, te da samo on zna što Zagrebu treba, Milan Bandić siguran je da je jedan od najuspješnijih gradonačelnika- jer ipak, on “dela” 16 sati na dan, marljiviji od pčele,vrijedan kao Japanac. Po čemu će Milan Bandić ostati upamćen u povijesti Zagreba, ne možemo znati, no zasigurno neće doseći slavu Većeslava Holjevca, koliko god on bio uvjeren u suprotno.

No, ukoliko ne dobije spomenik, bar će mu ostati “Bandićeve” fontane.

>>>‘VATROGASAC MIKI’: Bandić objasnio zašto gradi tolike fontane

>>>OVO JE JEDNA OD KLJUČNIH BANDIĆEVIH OSOBINA: Zanima li njega što građani misle?


Komentari