(VIDEO) Pogledajte naša 4 okršaja s Grcima: Samo je Šuker uspio srušiti njihov obrambeni zid

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Povijest je učiteljica života, tako bismo mogli gledati na naše oglede s Grcima, koji su unatoč tome što su na papiru uvijek bili autsajderi, protiv naše reprezentacije uvijek dobro prolazili. 

Kuglice ždrijeba u Nyonu za protivnika u dodatnim kvalifikacijama za odlazak na SP donijele su nam Grke, jedinu od 4 reprezentacije koje smo mogli izvući, a da ima bolji međusobni omjer s nama. Hrvatska je, naime, 6 puta igrala protiv Grčke te upisala samo jednu pobjedu, uz 3 remija i 2 poraza. U ovom pregledu samo ćemo spomenuti da smo s Grcima odigrali 2 prijateljske utakmice, 1999. godine smo poraženi u Ateni 3-2, a 2001. godine smo u Varaždinu remizirali 2-2.

Izostavimo li te prijateljske utakmice, koje su svejedno indikator naših loših sjećanja na susrete protiv Grčke, ostaju nam 4 utakmice u kojima smo se borili za bodove za odlazak na Svjetsko i Europsko prvenstvo.

Prvi takav dvoboj odigrali smo u studenom 1996. godine, u kvalifikacijama za SP u Francuskoj 1998. Na Maksimiru nas je u 9. minuti zaledio Themistoklis Nikolaidis, da bi Šuker u 44. minuti postavio konačnih 1-1.

U istim tim kvalifikacijama u travnju 1997. Hrvatska je jedini put pobijedila Grčku, a junak pobjede bio je Davor Šuker koji je ljevicom u 74. minuti zatresao mrežu u Ateni.

Do novih utakmica za bodove protiv Grčke čekali smo 13 godina, u rujnu 2010. u Zagrebu, u sklopu kvalifikacija za EURO 2012. odigrali smo mršavih 0-0, a Grci su odigrali doista pravu bunkerašku utakmicu, u kojoj smo stvorili jako malo prilika.

Posljednji dvoboj s Grcima sigurno pamte brojni današnji reprezentativci, koji su pod vodstvom Slavena Bilića u listopadu 2011. poraženi u Ateni 2-0. Ponovno se isplatila bunkeraška igra Grka, a sve im se otvorilo u 71. minuti kada je Samaras lijepim udarcem doveo Grčku u vodstvu. Posao je dovršio Gekas 8 minuta kasnije nakon ubačaja iz kuta.

Možemo se samo nadati kako se povijest neće ponoviti ovaj put, jer i sadašnji grčki izbornik Michael Skibbe je odmah nakon ždrijeba bez puno skrivanja kazao kako će se Grčka prije svega dobro braniti i čekati svoje prilike. Nije rekao ništa novo. Po svemu sudeći, očekuju nas ponovno neizvjesni dvoboji s Grcima…


Komentari