Spremanje zimnice: Okus savršenog domaćeg ajvara po bakinom receptu

Polaganim odlaskom ljeta počinju pripreme za zimnice. Kuhinjama se šire opojni mirisi i sve je puno staklenki u koje dolaze šaroliki pripravci. Napravite domaći ajvar po bakinom receptu i uživajte u njemu cijele zime!

Potrebno:

  • 12kg rog paprike
  • 6kg patlidžana
  • cca 1l ulja
  • 1 glavica češnjaka
  • sol
  • Po želji: ljuti feferoni ili chilli papričica

Priprema:

Paprike operite i stavite peći u pećnicu na 200°C cca. 20 min, točnije dok ne budu meke kad ih ubodete vilicom. U nekoliko tura ispecite sve paprike. Kad su pečene ostavite ih  poklopljene u posudi da još malo omekšaju od pare. Uklonite im stabljiku i koliko možete od sjemenki. Kožu nije potrebno guliti, ali ako vam to predstavlja zadovoljstvo možete.

Patlidžane ogulite prije pečenja, i izrežite na četvrtine, pecite također na istoj temperaturi kao i paprike, i otprilike isto vrijeme, tj. dok ne bude pečen i mekan. Pečeno povrće sameljite u stroju za mljevenje na srednju širinu sita. Pokušajte na par paprika odmah mljeti koji patlidžan, da vam smjesa bude ujednačena, također dodajte i ljute papričice, prema svom ukusu. Bez obzira radite li blagi ili ljuti, par papričica je dobro za aromu. Meljite dok ne sameljete sve povrće.

Na dno lonca uspite malo ulja, ubacite smjesu i krenite kuhati, na najmanjem plameniku, uz kontinuirano miješanje, oko 2-3h. Polako tijekom kuhanja dodajte par žlica soli i ulje. Ulje se dodaje postepeno, svakih 15-30 min., kad vidite da je povrće upilo ulje koje ste prethodno dodali. Na svaku smjesu ide oko pola litre ulja, ne stavljajte više jer će biti premasan. Isto tako sa soli i octom…samo nekoliko žlica octa ili eventualno pola dcl da zamiriše.

Savjet plus: Ajvar je gotov kada boja od početne crvene dođe u narančasto-smeđu. Možete ga testirati tako da jednu žličicu ajvara stavite na tanjurić da se ohladi, kada ga ukosite da ne klizi odmah, već polako gotov je. Minimalno je potrebno oko 1, 5h – 2h kuhanja.

Skuhani ajvar uspite u prethodno zagrijane staklenke koje ste u pećnici grijali na 100°C oko 20 min. Okrenite ih naopačke da se vakumiraju, prije zatvaranja staklenki po želji možete staviti par kapi ulja na ajvar.

Posluživanje:

Priprema ajvara je velik posao, možda se neki pitaju zašto se uopće mučiti kad ga ima u trgovini. Ali, nije to to, domaći je domaći! Pustite ga da se ohladi barem 12h, pa navalite…najbolje uz domaći kruh!

>>> Istražili smo gdje u Zagrebu kupiti pravi domaći kruh


Komentari