Ručak iz djetinjstva: fini sataraš i pohani faširanci

Blog: Gladna Mila

Ukusan i hranjiv obrok koji često vežemo uz djetinjstvo

Svi znamo što je sataraš. Paprika, luk, rajčica i nema dalje, a najčešće ga jedemo s rižom ili palentom. Povrće je važno u ishrani i to ne treba puno naglašavati, a bez mesa teško preživljamo pogotovo kad se radi o faširanom mesu. Još ako je pohano, onda se idealno slaže uz sataraš. Na blogu simpatičnog naziva Gladna Mila pronašli smo recept za koji ćete trebati izdvojiti malo više vremena od 30 minuta, ali nećete požaliti.

Sastojci za sataraš 
  1. 800 g rajčice
  2. 800 g paprike
  3. 800 g luka
  4. 1/2 šalice riže (šalica je 240 ml)
  5. Sol, papar
  6. Ulje
Pohani faširanci 
  1. 800 g mljevene junetine
  2. oko 100 g riže
  3. 3 režnja sitno nasjeckanog češnjaka
  4. 2-3 žlice nasjeckanog svježeg peršina
  5. Sol, papar
  6. Brašno, jaja i mrvice za pohanje

 

Blog: Gladna Mila
Blog: Gladna Mila

Priprema

  • Rajčicu narežite na komade srednje veličine, papriku narežite na trake, luk na listiće (ne pretanko). Zagrijte ulje u većem loncu pa prodinstajte luk. Malo ga i posolite. Dinstajte poklopljeno, povremeno promiješajte.
  • Kada je luk na pola uvenuo, dodajte papriku i opet malo posolite. Poklopite, dinstajte, povremeno promiješajte.
  • Kad su paprike pri kraju, dodajte rajčicu, nek se zagrije. (Sada možete odvojiti otprilike trećinu ukupne količine povrća za umak koji ćete servirati uz drugo jela, a za koji je link gore u tekstu.) Zatim ubacite i rižu. Kad je riža kuhana, posolite i popaprite.
  • Paralelno skuhajte rižu koja će vam trebati za faširance.
  • Za faširance pomiješajte sve sastojke (osim onih za pohanje) i mokrim rukama formirajte dvije polpete (promjer oko 7 cm). Napravite desetak polpeta, a oko 300 g smjese odvojite za drugi recept (sendvič za koji je link također gore u tekstu, u smjesu dodate kumin i ljutu papričicu). Uvaljajte ih u brašno, pa u razmućeno jaje pa u krušne mrvice i ispohajte s obje strane na zagrijanom ulju, polako, na ne prejakoj vatri. (Ispohajte odmah i ove za sendvič.)
  • Faširance i sataraš možete jesti odmah, tople. No, sataraš je dobar i drugi dan, kad malo odstoji, a i faširanci su dobri hladni.

 

 


Komentari