Recept za najbolju Zagrebačku pljeskavicu

Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata.

Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri.

Doslovno začinjena smjesa za Zagrebačku pljeskavicu treba samo malu glavicu luka i to je to. Sve ostalo su izvedenice raznih pljeskavica, al ne zagrebačke. U pljeskavice tako možete dodati i feferon, ljutu crvenu papriku, češnjak, mineralnu vodu i razne začine. Ono što je najvažnije za ispeći dobru pljeskavicu je da se pljeskavica stavi na vrelu tavu ili grill tavu i da se ne propikuje vilicom i ne okreće često. Kako je odstajano meso uvijek ukusnije, meso možete posoliti i popapriti dan ranije te pustiti da odstoji poklopljeno u hladnjaku, a tek drugi dan netom prije pečenja dovršiti smjesu dodajući mu sitno nasjeckan luk jer ako luk stoji neko vrijeme u mesu pusti gorčinu…

Za 4-5 osobe

Vrijeme pripreme: 40 minuta

Sastojci:

25 dag mljevene svinjetine
75 dag mljevene junetine ili teletine (lopatica, vratina)
1 luk (sitno nasjeckan)
1 žlica ulja
sol
papar

Pomiješajte mljeveno meso i luk, posolite, popaprite i kada se smjesa počne odvajati od prstiju oblikujte pljeskavice, možete ruke malo nauljiti da ih lakše oblikujete. Pazite da nisu pretanke jer onda neće biti sočne. Pecite ih na zagrijanoj gril tavi s malo ulja ili roštilju, svaku stranu oko tri minute. Pljeskavicu umijesite netom prije pečenja jer luk kad stoji, pušta gorčinu! Servirajte uz zapečeni grah, luk, ajvar i pečene paprike.

Izvor: Wall.hr


Komentari