Prosvjed u Srbiji zbog paljenja ‘Novosti’ u Zagrebu

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Srbijansko ministarstvo naglašava u priopćenju kako očekuje da se počinitelji kaznenih djela optuže i kazne po zakonu.

Srbija je uputila prosvjednu notu Hrvatskoj zbog incidenta na skupu Autohtone Hrvatske stranke prava (A-HSP) kada je ispred sjedišta Srpskog nacionalnog vijeća (SNV) zapaljen primjerak tjednika SNV- a Novosti.

>>> (FOTO) A-HSP-ovci usred Zagreba zapalili ‘Novosti’: ‘Zaustavili smo vas 1991., zaustavit ćemo vas opet’

Nota je uručena otpravniku poslova hrvatskog veleposlanstva u Beogradu, navedeno je u priopćenju srbijanskog ministarstva vanjskih poslova (MSP).

U hrvatskom veleposlanstvu Hini su potvrdili primitak prosvjedne note.

“Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije drži da ovakav incident, koji je počinila neofašistička politička skupine iz Hrvatske, u nazočnosti pripadnika MUP-a Hrvatske, predstavlja primjer raspirivanja nacionalne mržnje i zastrašivanja pripadnika srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, pokušaj revizije povijesti, kao i veličanje ustaškog pokreta i njegovih obilježja”, navodi se u priopćenju, objavljenom i na službenoj internetskoj stranici MSP-a.

Dvadesetak simpatizera Autohtone – Hrvatske stranke prava (A-HSP) u subotu je prosvjedovalo ispred sjedišta Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Zagrebu, pod sloganom “Zaustavili smo vas 1991., zaustavit ćemo vas opet”, a čelnik te neparlamentarne stranke Dražen Keleminec pritom je spalio primjerak SNV-ovog tjednika “Novosti”, rekavši da su pozivale na podmetanje požara u Hrvatskoj u jeku turističke sezone.

Keleminec je usput pozvao premijera Andreja Plenkovića da ne zabranjuje pozdrav “Za dom spremni”. Plenković je u subotu u Žepču kazao da su Keleminec i njegova skupina “irelevantni marginalci”.

Srbijansko ministarstvo naglašava u priopćenju kako očekuje da se počinitelji kaznenih djela optuže i kazne po zakonu.

“MSP očekuje da nadležne hrvatske institucije u duhu očuvanja i daljeg razvijanja bilateralnih odnosa ubuduće spriječe ovakve skupove sa izvjesnim krajem, a to je vrijeđanje predstavnika srpske nacionalne zajednice u Hrvatskoj i Srba u cijelosti”, navodi se u prosvjednoj noti proslijeđenoj medijima.


Komentari