GOVEDINA KOJA SE TOPI U USTIMA: Odlična ideja za malo drugačiju blagdansku trpezu

Screenshot

Iako se ovo ubraja u jedno od kompliciranijih jela, svaka sekunda pripreme će se na kraju isplatiti. 

Sastojci:

2 žlice majčine dušice
4 žlice maslinova ulja
naranča
6 češnjeva češnjaka
2,5 kg goveđih rebara
2 glavice luka
2 mrkve
2 stabljike celera
boca crnog vina
1,5 l goveđeg temeljca
2 žlice nasjeckana peršina
limun
morska sol
crni papar
500 ml mlijeka
lovorov list
3 grančice majčine dušice
250 g instant-palente
50 g maslaca
75 g naribanog parmezana
sol
papar

Priprema:

Za marinadu pomiješajte maslinovo ulje, majčinu dušicu, koricu jedne naranče i četiri usitnjena češnja češnjaka u velikoj vrećici koja se može zatvoriti. Utrljajte marinadu u meso i ostavite u vrećici. Ostavite da odstoji četiri sata ili preko noći. Prije kuhanja zagrijte na sobnu temperaturu. Ugrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.

Zagrijte posudu za pečenje na vatri. Skinite marinadu s mesa i sačuvajte je za poslije. Meso popecite s obje strane do zlatno-smeđe boje i izvadite ih. U istu posudu za pečenje stavite narezani luk, mrkve, celer i ostatke marinade te kuhajte oko pet minuta . Ulijte vino i pustite neka zavrije te kuhajte nekoliko minuta skidajući sloj s dna.

Ulijte temeljac i vratite rebra. Stavite peći u pećnicu na dva do tri sata, dok rebra postanu posve mekana. Za palentu stavite kuhati mlijeko i istu količinu vode, lovorov list i grančice majčine dušice. Kad provrije, stišajte vatru i kuhajte posla sata da se ispari tekućina. Izvadite majčinu dušicu i zakuhajte palentu uz stalno miješanje.

Kad je kuhana, umiješajte parmezan. Kad su rebra pečena, premjestite ih i zamotajte u foliju. Sok od pečenja ulijte u posudu i kuhajte na vatri dok se količina smanji na pola pa prelijte preko rebara. Za gremolatu pomiješajte zajedno ostatak usitnjena češnjaka, peršin i limunovu koricu te ostavite po strani . Na tanjur stavite nekoliko žlica palente pa rebarca s umakom na vrh i preko svega žlicu gremolate, piše 24sata.hr. 


Komentari