Recept za ‘luleke’ kakve su frkale naše bake

FOTO: Youtube/ Bakina kuhinja

Luleki ili šufnudle, nije bitno, volimo ih bez obzira na ime.

I dok se danas u žurbi često okrećemo gotovoj tjestenini i njokima, u staroj bilježnici naših baka i mama stoji recept za pravo kulinarsko blago. “Luleki” ili šufnudle mogu biti prilog uz paprikaš ili neki vama omiljeni umak, a možete ih poslužiti i uz nešto slatko. Jednostavno idu uz sve.

POTREBNO:

  • 700 g mekog brašna
  • 1 kg krumpira
  • žlica margarina
  • 200 g prezli
  • 3 jaja

PRIPREMA:

Krumpir ogulite i narežite na kockice kako bi se brže skuhao. Stavite ga u vruću vodu i kuhajte dok ne omekani, vodu ocijedite i dobro ga zgnječite. Dok je još topao, dodajte margarin i dobro sve izmješajte pa ostavite da se malo ohladi. Naposljetku dodajte jaja i postepeno brašno i sve dobro izmjesite dok se tijesto ne ujednači. Brašna dodajte onoliko koliko je dovoljno da se tijesno ne lijepi za prste.

Stol, na kojem ćete mijesiti tijesto, posipajte brašnom kako vam se tijesto ne bi lijepilo, pa ga još malo izmjesite. Podijelite ga na nekoliko komada i od svakog napravite manji valjak od kojeg ćete rezati valjuške debljine oko 1 i dužine oko 5 centimetara. Oblikujte tijesto u valjčiće.

Na štednjak stavite posudu vode koju ćete posoliti, kada počne ključati ubacite “luleke” koji će prvo potonuti na dno. Kada se isplivaju na površinu kuhajte ih još dvije minute i izvadite ih iz vode. Dok se oni kuhaju, zagrijte ulje i na njemu kratko prepržite prezle, samo da malo potamne i pazite da vam ne izgore, što se lako događa.

Na prezle naposljetku dodajte “luleke” i kratko ih promješajte i to je to.

ZA SLATKU VARIJANTU:

Kada pržite prezle u njih možete dodati šećer i cimet i poslužiti uz neki desert.

ZA SLANU VARIJANTU:

Tople “luleke” napravite po receptu i poslužite ih uz neki umak poput paprikaša.

Dobar tek!


Komentari