‘Svijet na tanjuru’: Jučer smo istražili što trebate isprobati na Europskom trgu

Festival “Svijet na tanjuru” već smo ranije najavili, a jučer smo istražili i njegovu ponudu

Sinoć je na Europskom trgu bila poprilična gužva. Razlog tomu svakako je gastronomski festival “Svijet na tanjuru” koji je započeo 31. kolovoza, a trajat će sve do 10. rujna. Jučer sam ga posjetila i ja te provjerila što sve ondje miriši. Kao što mu i samo ime govori ovaj festival spaja najbolje od kuhinje iz cijelog svijeta, a 11 dana u Zagrebu i više je nego dovoljno da svojem nepcu priuštite nešto što još možda niste probali.

FOTO: Dražen Komar
FOTO: Dražen Komar

Ako ćemo se voditi za onom da je desert bolje pojesti prije glavnog jela, onda je prvi štand idealan za taj pothvat. Nizozemske mini palačinke poznatije kao poffertjes, tradicionalni ulični desert koji se na štandovima servira sa šećerom u prahu, maslacem, jagodama i šlagom ili čokoladom. Na štandu možete pronaći dobar izbor džemova s kojima ćete upotpuniti njihov okus. Već kad smo krenuli s desertima, turske baklavice možete pronaći odmah u kućici pored. Malene i (pre)slatke, tope se u ustima i ako vam je pao šećer onda svakako uzmite koji komad. Među kućicama sam još pronašla Brownie box, ali glavni cilj je ipak bio istražiti slane specijalitete koji su se izdvojili iz svjetskih kuhinja.

fdrtrt

Od ruske kuhinje koja nudi slane i slatke specijalitete, izdvojili smo slane palačinke (blini) s kavijarom, peljmeni s mesom – najsličnije talijanskim tortelinima i šašlik (ražnjić), a od deserta izdvajamo popularni ruski desert – medovik.

Libanonski kutak još je jedno od mjesta na koje trebate svratiti ako ste ljubitelj egzotične kuhinje. Ako vam se sviđa kebab svidjet će vam se i shwarma – nešto poput kebab donera, mješavine pilećeg, janjećeg, purećeg i telećeg mesa koja se peče na vertikalnoj spirali te se servira u različite pite s umacima. Osim toga poslužuju i odličan humus, fatoush i mnoge druge delicije.

Pred kućicom s kubanskom kuhinjom red je bio poduži, a razlog je kubanski hamburger koji dolazi u varijanti s mesom i u varijanti za vegetarijance. Iznenadila sam se koliko ljudi stajalo upravo ondje, a komentirali su kako se za njega isplati pričekati i 10 minuta dulje. Probati!

Prvi i jedini korejski restoran u Zagrebu, Onsemi – mjesto je na kojem morate isprobati curry po njihovoj recepturi, a Royal India dočarat će vam okuse popularnog jela tikka masala koje je prefino

20994238_1997198233889504_1972234813661272780_n

Curry bowl nudi svoje tipični ulično jelo kotthu, a radi se o prženoj mješavini komadića rotija, (vrsta pogače) s povrćem, jajima ili mesom te naravno začinima. Što se tiče popularnosti, kotthu se smatra šrilankanskim ekvivalentom hamburgeru pa ako želite zamijeniti hamburger ovo je dobar izbor.

U ponudi se još nalazi mjesto za obožavatelje mesa Meat District, Umami, Ginger Sushi, Makedonski merak, a ako ste se poželjeli kobasice (jer advent je još daleko) svratite na austrijske kobasice u kućicu Wurst. 

21083172_1996553153954012_2977748114227798706_o

Prošetali smo se preko dana i nije bilo baš previše ljudi, ali zato se navečer situacija bitno promijenila. Stvorila se prava mala gužva, trg je oživio, a na svakoj kućici se čekalo neko vrijeme za večernji zalogaj. Čini se kako su stanovnici Zagreba (ipak) dobro raspoloženi kada je u pitanju egzotična kuhinja. Festival pratite na Facebooku, i iskoristite preostale dane za posjet.


Komentari