Nema više čekanja u redovima: Roditelji će novorođenčad moći prijaviti putem interneta

pixabay.com

Sustav E-novorođenče moći se koristiti već od prosinca.

Nema više čekanja satima u redovima kako biste prijavili svoje novorođenče već će to uskoro moći napraviti putem interneta.

Kako je najavilo Ministarstvo uprave, potkraj ove godine zaživjet će projekt e-Novorođenče. Ovaj će projekt novopečenim roditeljima uštedjeti najmanje tjedan dana borbe s birokracijom.

Naime, roditelji sada moraju obići čak 6 do 7 adresa kako bi obavili potrebnu proceduru, piše HRT, od Matičnog ureda, redova u MUP-u, gradske uprave, HZZO-a, porezne uprave te Zavoda za mirovinsko osiguranje.

No, modernizacija će građanima olakšati višesatna čekanja u redovima, pa će roditelji u sklopu projekta e-građanina moći dijete prijaviti od kuće.

Kako bi roditelji mogli koristiti usluge sustava e-građanina, roditeljima je potrebna nova osobna iskaznica, a kako kažu u ministarstvu, cijeli proces prijave ne bi trebao trajati dulje od pola sata.

Nadalje, Ministarstvo uprave predvidjelo je da projekt u prvoj fazi poveže četiri ustanove u kojima se obavljaju prijave. Kako piše HRT, prema najavama, sustav E-novorođenče moći će se koristiti već od prosinca, stoga ćete u nekoliko klikova mišem moći prijaviti svoje dijete.


Komentari