BURNA RASPRAVA URODILA PLODOM! Dobili smo mjesta s najboljim ćevapima u Zagrebu

Facebook

Izbor se suzio na borbu centra i zapadnog dijela Zagreba. Provjerite tko je pobijedio.

Nadmetanje tko ima bolje ćevapčiće vjerojatno će trajati dovijeka. Poslušali smo savjete iskusnih nepca naših Zagrepčana i odlučili složiti popis najboljih pet “ćevosa” u gradu. Prvo ćemo utvrditi kakvi bi ćevapi trebali biti po defaultu. Kod nas bi trebali biti dugi između 5 i 12 centimetara, meso varira od miješanog mljevenog, do čiste junetine, ovisno o preferencijama kuhara. Poslužuju se s ajvarom ili kajmakom, lukom i lepinjom. Lepinja naravno mora biti dobro namočena sočnim sokovima i masnoćom koje ćevapčići ispuštaju tijekom roštiljanja i potom zapečena. Uz slasne ćevape kod nas je uobičajeno popiti pivo od pola litre.

Sad kada smo definirali kako to treba izgledati možemo se baciti na degustiranje (lista sastavljena na temelju komentara u Facebook grupi MOJ ZAGREB):

Pivnica Budweiser (Heinzelova 17, Kvaternikov trg)

Prema mnogima trenutno najbolji rošitlj u gradu. Naravno, to je sve subjektivno. Najviše se hvale ćevapi zbog svoje nevjerojatne teksture i toliko pravilog načina pečenja da se gotovo tope u ustima. Lepinja nije loša. Natuknut ćemo samo kako ćevapi imaju fantastično punjenje, ali nećemo više otkrivati. Hrana je uvijek svježa, a meso se uvijek priprema friško po nadrudžbi. Luk je prosječna okusa, bolji bi bio da je malo sočniji. Uz odličnu hranu, usluživat će vas dobro raspoloženo i vrlo uslužno osoblje. Cijene su u granicama normale.

Big Mama “Fast food” (Trg Nikole Šubića Zrinskog 40, plac)

Ovo je prava “old school” pečenjarnica koja odiše onim mirisom placa pomiješanim s mirisom drvenog ugljena i naravno tek stavljenih ćevapa. Poslužuju sarajevske i banjolučke, preporučamo probajte obje jednako su dobre. Ćevapi su malo tvrđi, ali imaju onaj štih ugljena i dima što im daje posebnu slatkoću. Lepinja je klasična, dobro namočena i taman zapečena, no veličina je možda malo mala ako uzimate 15-icu, luk je preljut to jedino ne valja. Ove ćevapčiće preporučamo pojesti onako, s nogu, u žiži vikend atmosfere na placu. Što se tiče cijene imate “value for money”.

Grana (Ulica Mlake 29)

Gotovo cijeli zapadni dio grada tvrdi kako su u Grani najbolji ćevapi. OK hajmo objektivno, nisu više kao što su bili prije deset godina. Renoviranjem su izgubili onaj grubi, ali prepoznatljivi ambijent i onaj osjećaj kada vas preplave mirisi čim uđete u prostorije restorana. Izgubili su ambijent, ali kvaliteta je i dalje tu. Ćevap je malčice manji nego što je bio, a bio je dosita golem, lepinja je i dalje pravilno napravljena. Meso je gotovo savršeno pečeno, ćevap sočan, mekan i serviran na pravilnoj temperaturi kako ne bi opekli usta kad navalite. Luk je dobar, sočan. Cijene su prihvatljive, a novi ambijent je ugodan i obiteljski, no, nama dugogodišnjim posjetiocima draži je bio stari.

Marinero Grill (B. Smetane 2)

Još smo u Prečkom. Kad ste već i ako ste već bili u Grani, produžite malo niže po Horvaćanskoj prema zapadu i posjetite Marinero. Ćevap je kod njih doista poseban. Svaki je pravilno napravljen na otprilike 10 cm dužine, tekstura je kod sviju ista, ne može se dogoditi da je jedan lošije pečen. Okus je toliko dobar da će vam mamiti osmijeh na lica. Lepinja je velika i dobro namočena i prepečena. Luk je taman ljut koliko treba biti. Ambijent je ugodan, a cijena ćevapa je prosječno skupa.

Urban Grill Sarajevo (Zagrebačka avenija 104, Galerija)

Nismo daleko otišli, tek do Španskog. Nemojte da vas raskošan i moderan ambijent zavara. Ovo mjesto nije skupo, a serviraju prave sarajevske ćevape. Dobijete baš klasičnu porciju od deset komada, dobro, malo su sitniji i tamniji, ali okus je odličan. Ono što je oduševilo je lepinja. Definitivno najbolje napravljena lepinja, sve je savršeno, od količine masnoće, do prepečenosti, veličine. Luk je također odličan, nimalo ljut, sočan, ali ga nema puno. “Ćevosima” ne treba dugo, koji 10-ak, 15-ak minuta ako nije ogromna gužva. Imaju niže cijene od svih na ovoj ljestvici.

>>>MORATE IH POSJETITI: Ovo su mjesta s najboljim BUREKOM U GRADU


Komentari