Odabrali smo obuću koju smo nosili u djetinjstvu, a ni danas se ne izuvamo iz nje

“Marte”, špagerice ili espadrile, adidas gumene natikače, startasice ili starke? 

Sve redom obuća koju smo nosili u djetinjstvu, a nosimo ju i danas. Zapravo, kad malo bolje razmislimo nismo ju nikad ni prestali nositi. Samo smo mijenjali obuću po fazama i godišnjim dobima kroz godinu. Sve redom dostojni epiteta kultni, s ovom obućom ne možete nikad pogriješiti. Sigurno smo da u svojim ormarima imate barem jedan par, a dobro znamo i one koji su naslagati toliko pari martensica i starki da bi mogli otvoriti maleni dućan.

Espadrile ili kako smo ih zvali u djetinjstvu “špagerice”, već sezonama možete pronaći u gotovo svim dućanima. Kožne, platnene ili one izrađene od šljokica. omiljena su obuća mnogih žena. Ako se vratimo 20 godina unatrag sigurno ćemo se sjetiti samo jednog modela koji je tada bio na tržištu i pojavljivao se u svim mogućim bojama. Jedina stvar koja nas je tada mučila je onda da ne počne kiša dok ih nosimo. Današnje inačice espadrila izgledaju baš poput pravih cipela za koje možemo reći da su veliki trend danas i da su doživjele povratak u velikom stilu.

Mango4-1

 

 

Dr. Martens cipele ili popularnije ‘marte’ jedan su od najvećih paradoksa u povijesti modnog svijeta. U početku prodavane kao radnička obuća po vrlo niskim cijenama, postala je obuća koju je u jednom trenutku nosio cijeli svijet. Tome je sigurno pridonio i razvoj supbkultura 60-ih godina prošlog stoljeća, a često su vezane uz skinheadse i punkere. Najpoznatiji model bio je i ostao kultnu 1469 s 8 rupica. Nosili smo ih uglavnom u osnovnu i srendju školu kada su se pojavile kod nas, a izbor i nije bio prevelik. Danas, što god poželite možete imati pa tako i one s printom omiljenih junaka iz animiranih filmova.

djfsdfgsdf

“Joj te obične tenisice koje izgledaju kao papuče za školu” – komentiralo je društvo dok smo bili klinci. Borovo tenisice Startas nosili su baš svi. Legendarne bijele tenisice s plavim logotipom bile su obavezne, a prije samo koju godinu doživjele su veliki povratak na scenu. Osvanule su u najrazličitijim printevima, pojavile su se i u varijanti visokih tenisica, a proširile su se i na inozemno tržište te su o njima pisali mnogi modni časopisi. Nekad smo mogli birati samo jedne, a danas se ne možemo odlučiti koji par kupiti. Nose ih apsolutno svi uzrasti. Kako i ne bi kad je ovo kultna hrvatska tenisica?

asduahsug

Gumene natikače i ljeto uvijek vežemo za turiste, točnije Čehe kod kojih smo sigurno prvi put životu vidjeli da ih nose uz čarape. Rugala se sova sjenici, pa su se adidas natikače s tri crte vratile u modu. Ne nose ih samo nogometaši u svojim svlačionicama, nego ih nose baš svi. Crne i tamnoplave ovog su ljeta dobili pojačanje u obliku crvenih, a varijacija na temu ima barem 10-ak. U estetiku nećemo ulaziti, ipak su to samo gumene natikače, ali da su jedne od najudobnijih, ne možemo osporiti.

ifdishg

Tvrtka Converse osnovana je 1908. godine u američkoj saveznoj državi Massachusetts, a 1917. godine tvrtka je kreirala prvu, danas veoma popularnu, ‘starku’. Tenisice su u početku zamišljene kao elitne cipele za profesionalne košarkaše. 1921. godine Charles ‘Chuck’ Taylor pridružio se košarkaškoj momčadi koju je sponzorirala Converse kompanija te je dodao nekoliko promjena u postojeći model tenisice, a ona je dobila izgled koji se do dan danas nije mnogo promijenio. Starke su danas simbol mladenačkog bunta i individualnosti, a neodoljive su svima koji slave duh originalnosti. Crvene, plave, crne i bijele nekad, danas baš poput martensica možete pronaći kakve god poželite.

fidjsgh

 

 

 


Komentari