Možemo li im pomoći? Potresna priča o baki i unuku ganut će vas do suza

Facebook

Na Facebook profilu Zagrebačkih humanitaraca objavljena je potresna ljudska priča. Naime, riječ je o baki i unuku koji su potpuno prepušteni sami sebi, spletom ružnih životnih okolnosti. Dječakova majka umrla je kada je on imao svega 1, 5 godinu, od kada baka skrbi o unuku.

Njihovu priču prenosimo u cjelosti:

“Danas smo posjetili jednu baku koja skrbi o svom unuku (13). Naime, njezina kćer je umrla kad je dječak imao 1,5 g na dan kad ju je počeo zvati mama. Ubrzo nakon njezine smrti dječaka je napustio otac, a skrbništvo su dobili baka i djed.

Nekoliko godina kasnije djed je umro, a baka je ostala s unukom. Zbog posljedica prometne nesreće baka više nije u stanju raditi, pa prima mirovinu od muža u visini 600kn (odnosno 400kn jer 200kn odlazi na ovrhu za kredit). Žive kao podstanari u stanu u kojem je sve staro, ali baka to drži uredno.

Imaju plinsko grijanje koje ne koriste jer ga ne mogu plaćati pa su spojili peć na drva koja grije kuhinju i dnevni boravak pa tu po zimi i spavaju. Od primanja, osim mirovine, imaju naknadu za udomiteljstvo 2000kn, dječji doplatak 300kn i socijalnu pomoć 140kn.

Stan plaćaju 1500kn plus 800kn režije. Za život im ostaje nešto više od 500kn.

Za njih prikupljamo hranu i higijenske potrepštine, te za dječaka odjeću vel. 158-164 i obuću (tenisice) vel. 36. Potrebna im je i grijalica za kupaonicu i koji metar drva.

Dječak je vrlo skroman, kao i baka, i jedva smo, na naše uporno inzistiranje iz njih izvukli da li im nešto treba – njemu igrica za Playstation 2 (koji je dobio od župnika) ‘God of war’ 2 a njoj tablete Osteo-Bi-flex.

Molimo sve dobre ljude da odvoje pokoju sitnicu kako bismo baki i unuku barem malo pomogli.”

Svi koji se žele uključiti, za primopredaju donacije mogu kontaktirati na službeni profil Zagrebački Humanitarci, stranicu Humanitarna udruga “Zagrebački humanitarci” ili na broj 099/6172-430.

Ukoliko netko želi može uplatiti novac na račun Humanitaraca: HR7623600001102376454 s naznakom “donacija za baku i unuka”.


Komentari