Ovo mjesto je hit više od stoljeća: Tajna restorana u kojem Bandić slavi svoje rođendane

Ivan Klindić

Otvorena je 1912. godine.

Piceka s rizi-bizijem i ajngemahtec kod njih možete pojesti više od stoljeća, a gostionicu su vodile već četiri generacije obitelji. Popularna “Skenderica” u Remetama radi i danas, a svoj naziv zahvaljuje ženama iz obitelji Skender, koje su ju, nakon smrti njenog utemeljitelja, Antona Skendera, i preuzele. U ženskim rukama Željke Plejić “Skenderica” je još uvijek, a kako često kaže sadašnja vlasnica, u restoranu je i odrasla.

“Skenderica” se održala zahvaljujući stalnim gostima, a u prilog joj ide i to što nudi tradicionalnu zagrebačku kuhinju, koju je danas jako teško pronaći. Atmosfera u ovoj gostionici potpuno je kućna i obiteljska, unatoč činjenici da tamo ručavaju brojni državni dužnosnici i javne osobe. Tradicionalni događaji su ono za čim se “Skenderica” vodi pa tako organiziraju kestenijade, ali i Martinje kada se zna “zafeštati” do ranih jutarnjih sati.

Jedan od najvjernijih gostiju ove gostionice zagrebački je gradonačelnik Milan Bandić koji već tradicionalno ondje obilježava svoje rođendane, a tako je bilo i ove godine.

Ivan Klindić
Ivan Klindić

A kako je “Skenderica” izgledala nekad?

Na istom mjestu kao i danas, slala je pozdrave iz Remeta i tridesetih godina prošlog stoljeća. Kao što vidimo, nivo popularnosti ove gostionice konstantan je. Zahvaljujući finoj klopi, kućnoj atmosferi ili nečem trećem? Uvjereni smo da je upravo tradicija ono što ovu simpatičnu gostionicu odražava više od stoljeća.

Salko Čajić/Facebook/Zagreb kakav je bio nekad
Salko Čajić/Facebook/Zagreb kakav je bio nekad

Danas, kada su zagrebačku klopu potisnule mnogobrojne zalogajnice brze hrane, pravi je užitak osjetiti miris prave zagrebačke kuhinje i okus onoga kaj su jeli naši stari.


Komentari