Iz srca prirode: Povrće i voće koje nam donosi rujan

Sezonsko voće i povrće je zdravije i jeftinije.

Ulaskom u rujan dolazi sezona novog voća i povrća. Dok se udaljavamo od ljeta, izbor sezonskog voća i povrća je manji ali izbora nikako ne manjka. Priroda se pobrinula da u svako doba godine možemo uzgojiti neko voće i povrće koje će nas opskrbiti potrebnim hranjivima.

Dok lubenice i dinje polako izlaze iz sezona, dolaze nam mnoge druge voćke koje su svojevrsni simbol jeseni kao što je kesten. Donosimo vam popis namirnica koje su sezonske za rujan.

Sezonsko voće

Od rujna se na popisu sezonskog voća nalazi nezaobilazno orašasto voće (orah, lješnjak i badem).  

Kao u staroj dječjoj pjesmici, u rujnu su sezonske kruška, jabuka i šljiva, a uz njih se nalaze maline, kupine, marelica i nektarina.

Uz nar i smokve, sezonsko voće u rujnu je i grožđe. Još jedna od voćki jest dunja, koja je uz kesten svojevrsni simbol dolaska jeseni.

Sezonsko povrće

Rujan je mjesec šarenila, pljuskova i promijenjiva vremena. Ipak, izbor povrća je bogat i nikako nećete ostati gladni. U rujnu možete pronaći šparoge a nezaobilazno sezonsko povrće su paprike, feferoni, rajčice, krastavci, patlidžani i tikvice.

Osim kupusa, kelja pupčara i cvjetače, rujan predstavlja lisnato povrće. Tako slobodno možete uživati u zelenoj salati, endiviji, crvenom radiču, zelenom radiču, matovilcu, rukoli, blitvi, špinatu.

Tu su i namirnice koje služe za zimnicu (cikla) ili juhicu (celer, korabica, mrkva, peršin). Od povrća su još sezonski hren, crvena rotkvica, repa, krumpir, češnjak, grah mahunar.

Za kraj imamo kukuruz koji ujesen volimo kuhati ili peči na vatrici.


Komentari