Gradska skupština će raspravljati o ‘Lex šerif’

Sanjin Strukic/PIXSELL

Ministar uprave Lovro Kuščević odbacio je sve kritike i primjedbe na izmjene i dopune Zakona.

Oporbeni klubovi u Gradskoj skupštini Grada Zagreba zajedno su stavili točku dnevnog reda o “lex šerif” na sljedeću sjednicu Gradske skupštine koja će se održati 26. listopada.

Prijedlog zaključka koji su oporbeni klubovi usluglasili, a o kojem će raspravljati gradski zastupnici/ce, možete naći u prilogu. Smatramo da se Gradska skupština Grada Zagreba kao najveće predstavničko tijelo u jedinicama lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj treba očitovati o “Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi” kojim se znatno smanjuje uloga predstavničkih tijela u korist načelnika, gradonačelnika i župana.

Smatramo da je Nacrt prijedloga Zakona koji je Ministarstvo uprave uputilo na javno savjetovanje 18. rujna protivan interesima građana Zagreba jer značajno ograničava mogućnost zastupanja njihovih potreba i interesa putem izabranih zastupnika u Gradskoj skupštini Grada Zagreba i stoga pozivamo Vladu Republike Hrvatske da povuče navedeni prijedlog iz daljnje procedure”, stoji u priopćenju koje potpisuju Predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević, Predsjednica Kluba gradskih zastupnika Nezavisne liste Sandre Švaljek i Hrvatske socijalno – liberalne stranke Sandra Švaljek, Predsjednica Kluba gradskih zastupnika Građansko-liberalnog saveza i Hrvatske stranke umirovljenika Anka Mrak Taritaš te Predsjednik Kluba gradskih zastupnika Socijaldemokratske partije Hrvatske, Hrvatske seljačke stranke i Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez Zvane Brumnić.

Prijedlog oporbe podržat će i Neovisni za Hrvatsku, što je potvrdio i sam Tomislav Jonjić.

“Izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi su puzajući napad na demokraciju”, izjavio je Jonjić na raspravi Odbora za kontrolu.

Podsjetimo, ministar uprave Lovro Kuščević odbacio je sve kritike i primjedbe na izmjene i dopune Zakona o lokalnoj i područnoj  samoupravi. Zakon koji će mandate načelnika, gradonačelnika i župana izabranih na lokalnim izborima u svibnju učiniti nedodirljivima ide u daljnju saborsku proceduru.


Komentari