(FOTO) Odabrali smo top 5 zagrebačkih restorana s domaćom hranom

FOTO: Facebook / Gladne oči

Zagreb je nadaleko i naveliko poznat kao grad vrhunske gastronomske ponude koje će osvojiti najzahtjevnije nepce i najprofinjenije gurmane.

Ako se želite počastiti odličnom klopom u Zagrebu i uživati u ukusnoj hrani uz ugodan ambijent i povoljne cijene, preporučamo ovih 5 restorana koji su tradicionalnim hrvatskim jelima ušli u sam vrh popisa, što našeg, a što Zagrepčana.

Pri zvoncu (Ul. Vrbik XII 1)

Restoran s domaćom hranom na zagrebačkom Vrbiku gdje možete počastiti svoje nepce uz tradicionalnu hrvatsku kuhinju, jela sa žara, pečenom janjetinom, slasticama i salatom.

Nalazi se samo nekoliko minuta od Trga bana Jelačića u mirnoj, gotovo seoskoj idili okružen mnoštvom zelenila. Svakodnevno nude veliki izbor vrhunski pripremljene domaće hrane od uvijek svježih namirnica po vrlo povoljnim cijenama. Jela s jelovnika koja nude savršen su izbor zdravog obroka koji može zadovoljiti svačiji ukus. U njihovim specijalitetima, kao što su teletina ispod peke, meso iz tiblice ili plata a la Zvonac uživat će i najprofinjeniji gurmani.

Ako u svakodnevnoj žurbi i gradskoj vrevi želite naći miran kutak za opuštanje i predah od svakodnevnih obaveza, njihovo će vam ljubazno i stručno osoblje pružiti vrhunsku uslugu te udovoljiti svim vašim željama. Po riječima i pohvalama naših zadovoljnih gostiju kao i svojim trudom i zalaganjem ušli smo u sam vrh gastronomske ponude grada Zagreba.

FOTO: Facebook / Pri zvoncu
FOTO: Facebook / Pri zvoncu

Mlinarica (Matije Jandrića 35)

Domaće craft pivo,  vrhunske mesne delicije, obrok na žlicu ili klasičan roštilj, u pivnici Mlinarica možete se opustiti uz domaći ugođaj dok sjedite pored kamina, naručite njihovo domaće nepasterizirano pivo i omastite brk uz najbolji roštilj u gradu!

Ovaj pivnica i pivovara oduševljava i Zagrepčane i turiste koji su zadovoljni osobljem, ukusnom hranom, vrhunskim biftekom i rebarcima, svježim domaćim kruhom, a sve po pristupačnim cijenama. Također, dobrodošli su i vaši četvernožni prijatelji. Pivnica se nalazi svega 5 minuta od centra Zagreba – na Ksaveru, a za goste su osigurali i parking.

Mlinarica ima čvrstu peticu i topla je preporuka svakog Zagrepčana s dobrim ukusom za gurmanska mjesta u Zagrebu.

FOTO: Facebook / Pivnica i pivovara Mlinarica
FOTO: Facebook / Pivnica i pivovara Mlinarica

Stari Fijaker (Mesnička 6)

U samom centru Zagreba duh starog grada oživljava restoran Stari Fijaker. Starijim generacijama poznat pod nazivom “Tri lovca”, ovaj restoran povodom 900. obljetnice Grada Zagreba, obnovljen kao prva pivnica Stari Fijaker. Obnovu i vođenje Starog Fijakera 900 preuzeli su sadašnji vlasnici te mu “obukli ruho” koje nam je danas poznato.

Zagrebačko-zagorska jela, kojima se ovaj restoran ponosi, spravljena su na potpuno domaći način, a to nam potvrđuje i oznaka ‘Hrvatska autohtona kuhinja’ na pročelju restorana koju je postavljena prije 5 godina od tadašnjeg Ministra turizma.

FOTO: Facebook / Stari fijaker
FOTO: Facebook / Stari fijaker

Stara Sava (Savska cesta 208)

Stara Sava je nastala 1987. godine kao kavana te se do danas razvila u jednu od najpoznatijih pizzerija u Zagrebu, a i šire. Ime je nastalo kao spoj blizine rijeke Save i starog Gradskog kupališta “Sava”, koje je izgrađeno 1928. a 1996. godine je u potpunosti izgorilo. Na mjestu sadašnje Stare Save od osnutka kupališta nalazila se restauracija.

Raspolažu prostorom od oko 300m2 te 170 sjedećih mjesta unutra i još 60 na ljetnoj terasi. Posjeduju vlastiti parking, kapaciteta 50-ak automobila.

Veliki dio ponude jela je iz vlastite pripreme (oko 80%), a samo mali dio je kupovni. Također postoji tradicija usluge, kavana od 1987. god. a pizzerija od 1994. god. te kuhinja od 2000. god. Pripremaju hranu na tradicionalni način (krušna peć) i prate trendove zdrave prehrane (bezmesna jela, integralne tjestenine i tijesto za pizzu te besplatne salate).

FOTO: Facebook / Stara Sava
FOTO: Facebook / Stara Sava

Okrugljak (Mlinovi 28)

U samom srcu zagrebačkih Šestina smjestio se restoran Okrugljak. Gotovo cijelo stoljeće ovaj restoran mami Zagrepčane na svoje zelene brežuljke te nam doslovno odgovara na pitanje- “Kaj su jeli naši stari?” Odgovor ćemo dobiti ukoliko zavirimo u njihov jelovnik koji sadrži pravo bogatstvo tradicionalne kuhinje. U Okrugljaku dobro znaju da svaki pravi gurman uz dobru hranu, uživa u čaši vina pa su svoju vinsku kartu oplemenili s čak četristo domaćih i stranih vina, a ponudu redovno obogaćuju.

Ovaj “najzagrebačkiji” restoran, kakvim ga mnogi smatraju, kroz svoj interijer provukao je crveni, šestinski stil, a potpunom uživanju pridonosi žubor obližnjeg potoka koji samom ambijentu pridodaje baš onu dozu živosti koja mu je potrebna.

O Okrugljaku je pisao i naš omiljeni Zagrepčanin, Zvonimir Milčec, čiji tekst potvrđuje da ovaj restoran treba biti broj 1 svakome tko želi okusiti tradiciju Zagreba:

“… Okrugljak svoje goste nikad nije mirno čekao već ih je neprestano provocirao i mamio prvenstveno svojim tradicionalnim zagrebačkim jelovnikom upotpunjenim specijalitetima i iz ostalih dijelova Lijepe naše te neprestano novim i svježim zabavnim sadržajima i programima večeri. Zato se u Okrugljak dolazi uglavnom s rezervacijom, isto kao što je Okrugljak, eto, posebna rezervacija na intimističkoj i tradicijskoj karti gastronomske i turističke ponude glavnog nam hrvatskog grada.”

wiki
wiki


Komentari