EKSKLUZIVNO: Inspekcija ‘upala’ u SUVAG i ponovo naišla na kršenje zakona

SUVAG (Foto: Screenshot)

Izvori su nam se javili s novim, ekskluzivnim informacijama.

Poliklinika SUVAG je zdravstvena ustanova u kojoj se provodi specijalističko-konzilijarna zdravstvena zaštita osoba s teškoćama u govornoj komunikaciji.

U medicinskoj dijagnostici i rehabilitaciji osoba oštećena sluha i govora (oštećenja sluha, nerazvijen ili nedovoljno razvijen govor, poremećaji glasa i govora) primjenjuju se teorijske postavke, metodski postupci i elektroakustička oprema verbotonalne metode.

Uz medicinsku dijagnostiku i rehabilitaciju osoba s teškoćama u govornoj komunikaciji (oštećenja sluha i/ili govora), provodi se odgoj i obrazovanje djece oštećena sluha i/ili govora.

U SUVAG na rehabilitaciju dolaze djeca s najtežim oštećenjima, uključujući i one neurološke.

O alkoholu u SUVAG-u već smo pisali

Početkom 2017. godine javili su nam se izvori s fotografijama koje pokazuju božićnu proslavu organiziranu u Poliklinici. Na njoj se ispijao alkohol, točnije šampanjac, a čaše i flaše kasnije su ostavljene u čajnoj kuhinji, u koju pristup imaju i djeca koja dolaze na liječenje, sve to potvrdilo nam je nekoliko ljudi.

>>> ALKOHOL U SUVAG-u: Organiziraju se proslave na kojima se ispija šampanjac čime se izravno krši zakon(FOTO)

Nakon toga na našu adresu stigao je demanti u kojem stoji da smo narušili čast klinike tim tekstom. Taj Zahtjev za ispravkom, izgleda, pada u vodu jer je alkohol ponovo unesen i konzumiran, a ovog puta sve je zabilježila i inspekcija.

Nova proslava 22. ožujka

U srijedu 22. ožujka ponovo su nam se javili naši izvori, evo što su napisali:

“Danas je u 12:00 započela fešta, koju je organizirala jedna od rukovoditeljica SUVAG-a povodom odlaska u mirovinu. Catering je bio naručen, organiziran itd. Donesen je i alkohol koji je u tajnosti donesen, a ne naručen preko cateringa.

Međutim, poslužen je najnormalnije, bez obzira na skandal o kojem se pisalo i kojem je upućen zahtjev za demanti. Oko 13:20, danas 22.03.2017., upala je inspekcija Ministarstva rada, Sektora zaštite na radu, napravila zapisnik i potvrdila službeno kako je ponovno bilo kršenja zakona koji su demantirali posljednji put.

Sada nema demantija: to se odvijalo kada su djeca u SUVAGU i nije bilo riječi o godišnjem odmoru ili kolektivnom raspustu, no ni tada se ova nezakonitost ne bi mogla opravdati kao u onom smiješnom demantiju koji su poslali u obliku zahtjeva za ispravak teksta koji je portal ZAGREB.INFO objavio oko Božićnih blagdana.

Molimo Vas da temeljen informacija kojima raspolaže MRMS glede današnjeg nadzora svakako dotaknete vjerodostojnost demantija koji s današnjim nadzorom pada u vodu: http://www.zagreb.info/aktualno/zg/ispravak-teksta-objavljenog-20-sijecnja-2017-na-portalu-zagreb-info/115138

Ovo je nedopustivo, jer ovo je svjesno ponavljanje inkriminirajućeg ponašanja obzirom da zakon jasno zabranjuje unos i konzumaciju alkohola, na radnom mjestu, a ovdje posebno i utoliko što je riječ o odgojno obrazovnoj ustanovi”, kazali su nam izvori.

Pokušali se “izmotavati” pred inspektorima

Da stvar bude još gora, kako navodi naš izvor, u SUVAG-u su se pokušali izvući pred inspektorima.

“Čak su se pokušali pred inspektorom izmotavati u smislu: ‘Pa nije bilo zloporabe alkohola već smo normalno nazdravili!’ (očito je njihova percepcija zakona takva da treba padati pod stol od pijanstva….). STRAŠNO!”, javlja izvor.

Poslali smo upit Inspektoratu kako bismo potvrdili da zaista obavljen nadzor u Poliklinici.

“Poštovana,

u vezi Vašega upita obavještavamo Vas da je povodom zaprimljene predstavke kod navedenoga poslodavca obavljen inspekcijski nadzor na okolnosti provedbe odredbi članka 58. Zakona o zaštiti na radu („Narodne novine“ broj 71/14, 118/14 i 154 /14), odnosno zabrane korištenja sredstava ovisnosti na mjestu rada. Napominjemo da postupak još nije pravomoćno okončan”, napisali su nam i tako potvrdili što su na izvori kazali.

Prema neslužbenim informacijama koje imamo s lica mjesta, kazna je napisana, a pravovaljana je s datumom uručenja zapisnika i mora se uplatiti u korist državnog proračuna kroz tri dana. Kako doznajemo, napisana kazna adresirana je na osobu koja zastupa i predstavlja ustanovu.

Još uvijek se ne zna je li kazna podmirena.

Htjeli se unaprijed zaštiti od medijskih napisa?

Nakon iznenadnog upada Inspektorata u Polikliniku, čini se da su se nadležni odmah htjeli ograditi od bilo kakvih medijskih napisa o konzumaciji alkohola.

“Nakon inspekcije o kojoj smo Vam pisali, dosjetili su jedne ‘sjajne ideje’ i na službenom portalu Poliklinike objavili zahvalu.

To je prevencije radi ako budu mediji pisali o tom da se izvlače da je sve riječ o toploj atmosferi bilo i da nije nigdje na fotografijama bilo alkohola. Kažnjeni su sa velikim iznosom sto se inspekcije tiče.

Onda su objavili ovu glupost i pitamo se čemu i zašto osim za skretanje s teme jer je jako puno ljudi otišlo u mirovinu i nije samo prof. Jukić zaslužila ovakvu pažnju, to je stvarno diskriminacija prema ostalima”, napisali su nam izvori.

Zahvalu zaposlenici koja je otišla u mirovinu, povodom čega je i organizirana proslava možete pročitati ovdje.  A ono što naše izvore najviše brine je to što su u vrijeme proslave u Poliklinici bila i djeca. 

“Dakle, vrtić radi u dvije smjene.

Prva počinje u 8 kada djeca dolaze i odlaze oko 12:40, a druga počinje u 13 i djeca odlaze u 18:30… To znači da ako je ova fešta organizirana od 12:00 (pa ju je inspekcija prekinula) djeca jesu bila u SUVAG-u i svo vrijeme točenja alkohola…

To je bilo nasred hodnika i djeca su prolazila pored stola s svim posluženim pa i alkoholom kada su šsli logopedima i fizioterapeutima… Morali su proći pored… Dakle, djeca su bila u ustanovi tijekom svega navedenog”, potvrdio nam je izvor.

Iz SUVAG-a šute

Povodom ovog novog razvoja događaja, poslali smo upit SUVAG-u kako bi se i oni mogli izjasniti u vezi ove teme, te se ograditi i potvrditi da je do inspekcije došlo. Do objave ovog članka nismo dobili njihov odgovor, ako on u međuvremenu dođe, objavit ćemo ga.

Upit smo poslali i Gradskom uredu za zdravstvo, da vidimo kako oni komentiraju ovakvo kršenje zakona koje je sada potvrđeno i od strane Inspektorata, ali ni od njih nije bilo odgovora.  Upravo Gradski ured odobrio je produljenje mandata sadašnjoj ravnateljici Adindi Dulčić i to s obrazloženjem da je klinika sve ove godine vođena besprijekorno. 

“A kako možete vidjeti, na feštu je došla ravnateljica Dulčić i nije spriječila alkohol, premda je putem odvjetnika, prije 2 mjeseca, dala punomoć da se slična manifestacija demantira”, govori nam izvor i dodaje da je svo ovo vrijeme ravnateljica znala za nepravilnosti i da se njezin mandat nikako ne može nazvati besprijekornim.


Komentari