Arhitekti od Grada Zagreba traže poništenje raspisane javne nabave za prostor bivšeg Gredelja

wikimedia

Hrvatska komora arhitekata (HKA) i Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) u srijedu su od Grada Zagreba zatražili poništenje raspisane javne nabave za prostor bivše tvornice Gredelj.

“Prostor Gredelja je GUP-om grada Zagreba predviđen kao gradski projekt koji predstavlja jedan od najvažnijih elemenata realizacije prostora bitnih za razvoj grada te ga je potrebno postaviti od početka na kvalitetne osnove. Iz tog razloga predlažemo poništenje predmetne raspisane javne nabave”, priopćili su predsjednica Hrvatske komore arhitekata (HKA) Željka Jurković i predsjednik Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) Emil Jurcan u Očitovanju na postupke planiranja u Zagrebu – bivše tvornice Gredelj, koje su službeno poslali Gradu Zagrebu.

U očitovanju navode kako je Grad Zagreb pokrenuo “Postupak nabave Studije urbane revitalizacije prostora bivše tvornice željezničkih vozila ‘Gredelj'”, pri čemu niti za jednog od traženih vodećih stručnjaka na izradi Studije ne traži stručnjake koji su za to školovani i odgovorni za prostor, koji imaju licence za projektiranje i planiranje, a to su arhitekti, urbanisti i prostorni planeri.

“Za sve vodeće sudionike dovoljna je viša sprema bez isticanja struke i područja, a to otvara mogućnost manipuliranja. Također, tražena je isključivo profesionalna sposobnost kroz reference za gradove iznad 650.000 stanovnika, što u znatnoj mjeri onemogućava tržišno natjecanje hrvatskih stručnjaka, a u povlašteni položaj dovodi strane stručnjake”, ističe Hrvatska komora arhitekata i Udruženje hrvatskih arhitekata.

U očitovanju Gradu Zagrebu traže poništenje raspisane javne nabave za prostor bivše tvornice Gredelj.

Napominju da je struka arhitekata, urbanista i prostornih planera ta koja je educirana za rad u prostoru i koja snosi odgovornost za ono što se u njemu događa.

“Iz toga razloga upozoravamo na netransparentan odnos Grada Zagreba prema planiranju i uređenju javnog prostora grada, prema građanima te prema arhitektonsko-urbanističkoj struci. Njihovo marginaliziranje potrebno je čim prije promijeniti kako bi se Zagrebu osigurao u budućnosti razvoj s dugoročnom vizijom uz podizanje kvalitete života u gradu u kojem živimo”, poručili su.


Komentari