(VIDEO) Strava u domu za starije i nemoćne: Vlasnica fizički napala Zagrepčanku koja je došla po majku

FOTO: Čitateljica

Zagrepčanka, čitateljica našega portala u četvrtak, 31. kolovoza, proživjela je prave strahote s vlasnicom doma za starije.

Obiteljski dom za starije i nemoćne “Vinogradska” u privatnom je vlasništvu. Na njihovim službenim internetskim stranicama stoji: “Dom raspolaže s ukupno 16 mjesta u visokokomfornim sobama prilagođenih potrebama starijih i nemoćnih osoba uz osiguranu cjelodnevnu (24 sata) opću tjelesnu, psihosocijalnu i zdravstvenu skrb”. Čini se da, ipak, nije sve tako bajno.

Zagreb.infu javila se gospođa čija je majka bila smještena u spomenutom domu, ali zbog loših uvjeta željela ju je premjestiti u drugi.

“Mama je loše, uvjeti su za svaku osudu. Ona je spavala, malo bi se probudila, ali bila je sedirana i dehidrirana”, govori nam Zagrepčanka, čiji su podaci poznati našoj redakciji.

“To je mali obiteljski dom, nama se u tom trenu učio dobrim jer je blizu bolnice, ali uvjeti, ponašanje i sve ostalo za svaku je osudu i vrijeme je da se nešto poduzme i da se javnost upozori”, nastavlja i dodaje kako joj je prijatelj iz Vinogradske bolnice javio kako su reklamni letci ovog doma polijepljeni po cijeloj bolnici.

Incidenata je bilo i prije

Zagrepčanka, čija majka je bila u domu, s drugom ustanovom dogovorila je premještaj te sanitetski prijevoz koji je došao po gospođu. Kako napominje, vlasnica doma “Vinogradska” već je imala ispade i to u vezi minornih stvari poput otvaranja prozora i dizanja ili spuštanja roleta.

“Prigovarala je i zašto dolazimo van vremena predviđenih za posjete, iako nam je naglasila da možemo doći kada god želimo zbog mamine dijagnoze”, govori nam napadnuta žena.

S domom u koji je željela premjestiti majku dogovorila je sanitetski prijevoz u 14 sati, no već ranije u četvrtak ona je došla do doma.

“Ja sam došla oko 10 sati nenajavljeno, a gospođa me nije očekivala i tu je počeo konflikt. Pitala je zašto sam ja došla u to vrijeme, na što sam ja rekla sam da sam došla spakirati mamine stvari jer mama ide u drugi dom i u 14 sati će doći sanitet”, prepričava nam i nastavlja:

“Počela se derati kuda sam ja krenula, na što sam joj ja odgovorila da sam krenula svojoj majci, a ona je rekla: ‘Marš van, marš van, ovo je moj dom’. Tada sam se okrenula i pitala hoće li se prestati derati i da idem majci i složiti stvari, doći će sanitet i raskidamo ugovor, više nemamo ovdje što raditi. Bog zna što su radili mojoj mami”.

Vlasnica je zamalo gurnula preko ograde

Oko 14 sati u četvrtak sve je eskaliralo, kada je žena došla po svoju majku.

“Kada sam u 14.10, kada je sanitet došao, pozvonila na vrata, tražila sam da mi vrate osobnu, nećkala sam se bih li, ili ne bih. Trebala sam potpisati raskid ugovora, a njezin muž ga je rukom pisao na zidiću. Moja mama je u tom trenu još uvijek bila u domu, a nisu nas pustili unutra”, prepričava nam Zagrepčanka.

“Po Zakonu i po Ustavu dužnost svakog djeteta je da skrbi o roditeljima. Ja nisam ušla u privatni posjed, nisam uletjela u stan, ja sam zakoračila nogom u dom gdje je moja majka, o kojoj skrbimo moj brat i ja.

Cijelo to vrijeme moj sin je snimao, žena me počela naguravati, lupati po meni, ja sam se jedva suzdržavala jer sam znala da sin snima. Trpjela sam njezine udarce po ramenima i grudima, opako je bila bijesna i bezobrazna i onda me je gurnula na žardinjeru”.

“Tada sam shvatila da bih mogla loše proći jer bih mogla pasti na leđa, polomiti kičmu i pasti na glavu. Nekako samo se uspjela dočekati i primiti za ogradu”, govori napadnuta žena, koja je u tom trenu uzela mobitel vlasnice doma i od bijesa ga je htjela razbiti, ali se suzdržala jer je znala da bi joj to samo bio dodatan trošak uz sav šok koji je proživjela.

Zaposlenici drugog doma primijetili su da nema odgovarajućih uvjeta

Nakon okršaja, žena je vlasnici vratila mobitel, a ona je krenula zvati policiju. Zaposlenici drugog doma, koji su došli po staricu zgražavali su se, a šokirani su ostali kada su vidjeli da nema uvjeta da staricu spuste u ležaju.

“Dečki su pitali kako će po stepenicama prenijeti ležeći krevet, da mamu prenesu do kola. Te stepenice su spiralne, a ako otvarate takvo mjesto valjda morate osigurati neke uvjete. Naposljetku su dečki vratili ležeći krevet u kola te su uzeli sjedeća kolica i u njima su mamu, onako iznemoglu spustili do kola”, priča žena.

Policajac kazao da tamo ‘ne bi ni psa ostavio’?

Kasnije tog dana žena je otišla na policiju te je osobno prijavila što se dogodilo i priložila snimku kao dokaz.

“Popodne sam otišla u policiju, pokazala im snimku, a policajac je na to rekao da sam ja kročila nogom. Rekla sam da ja nisam kročila ni u čiji stan ili kuću već sam kročila tamo gdje mi je mama i onda se taj policajac primirio i kazao: ‘Pa kaj vam je došlo, ja tamo psa ne bi ostavio’. Dodao je da mogu samo dići privatnu tužbu i da će izvještaj biti gotov za tjedan dana.

Žena je odlučna da ova situacija neće završiti samo privatnom tužbom.

“Zvat ću za tjedan dana, a još moram, ovako ispretučena, platiti biljege. Nakon toga sam otišla kući i u pola jedan ujutro su me zvali iz doma u koji je mama prebačena, da su je prebacili na Sveti duh jer joj nisu mogli izmjeriti saturaciju i da joj je tlak bio jako nizak te je u jako lošem stanju“, govori žena koja je spremna ići do kraja kako bi ispravila ovu nepravdu i kako bi se taj dom zatvorio.

“Nisam osvetoljubiva, ali nisam bila sigurna hoće li mi mama umrijeti za jedan sat, za pet dana ili što će se zapravo dogoditi i na sve to još dobijem batina”, zaključila je.

Zagreb.info poslao je upit i Obiteljskom domu za starije i nemoćne Vinogradska, ali do zaključenja teksta nismo dobili odgovor. Kada on stigne objavit ćemo ga u cijelosti.


Komentari