POLICIJA UPOZORAVA PJEŠAKE: Ovo su najopasnija raskrižja u Zagrebu!

Policijska akcija povodom dana Grada Zagreba pokazala je kako na nekim raskrižijima u Zagrebu, vozači rijetko zaustavljaju vozila kako bi propustili pješake.

U utorak 31. svibnja 2016., a povodom dana Grada Zagreba, dvadesetu godinu za redom održana je preventivna akcija “Dan ljubaznosti u prometu“. Organizirali su je Služba za sigurnost cestovnog prometa PU zagrebačke, Turistička zajednica Grada Zagreba, AK Siget i Škola za cestovni promet.

Učenici Škole za cestovni promet na 20 pješačkih prijelaza u centru grada Zagreba evidentirali su poštuju li vozači prednost pješaka na obilježenim pješačkim prijelazima. Od ukupno 17.742 evidentirana vozača 68,43 posto (12.141 vozač) propustio je pješake, što je u odnosu na akciju iz 2015. godine (66,27 %) povećanje broja savjesnih vozača za 2,16 posto.

Vozači su najviše propuštali pješake, odnosno postupali u skladu s važećim Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, na sljedećim raskrižjima:

– 88,59 posto na Petrovoj kod Domjanićeve,
– 83,83 posto na Trgu žrtava fašizma kod Kralja Držislava i
– 83,76 posto na Ilici kod Mesničke.

A na ovima najmanje:

– 18,47 posto na Kneza Zvonimira kod Kušlanove,
– 35,27 posto na Palmotićevoj kod Šenoine i
– 46,76 posto na Šoštarićevoj kod Vlaške i Draškovićeve.

Krajnji cilj akcije je u gradu Zagrebu osjećati se sigurnije i ugodnije, dok rezultati više nego zorno dočaravaju trenutačno stanje prometne kulture na našim cestama. Iz skupine savjesnih vozača prema registracijskim oznakama nasumice će se izvući deset vozača, a njima će se u utorak 14. lipnja 2016. u 12,00 sati na prigodnoj svečanosti u Palači Dverce (Zagreb, Katarinin trg) uručiti pismene pohvale te prigodne nagrade Turističke zajednice grada Zagreba i AK Siget.


Komentari