POLICIJA UPOZORAVA: Pazite što skidate na pametne telefone, zlonamjernim softverima kradu vam podatke

Pixabay

Skidajte aplikacije samo iz službenih trgovina.

Iz policije stiže novo upozorenje za građane.

Ovog puta apeliraju da se ljudi educiraju o zaštiti od zlonamjernih softvera jer u posljednje vrijeme broj prijava građana kojima su tzv. malveri zaključali pristup mobilnim telefonima, a za ponovni se pristup traži “otkupnina”, sve veći.

“U posljednje vrijeme policija zaprima sve veći broj prijava građana kojima je malver (zlonamjerni softver) zaključao pristup na mobilnim telefonima. Kako bi se ponovno otključao pristup mobilnom telefonu, od vlasnika telefona traži se otkupnina kako bi im počinitelji dopustili ponovni pristup.

Iz navedenog razloga još jednom pozivamo građane na oprez te da se što više educiraju o zaštiti od zlonamjernih softvera kako bi maksimalno zaštitili svoje podatke i u potpunosti onemogućili bilo kakvu zloporabu podataka putem mobilnih telefona”, izvijestila je policija na svojoj internetskoj stranici.

Policija korisnicima preporuča da na svoje pametne telefone instaliraju samo aplikacije iz službenih trgovina, ta da za mobilno bankarstvo ne koriste uređaje s modificiranim sigurnosnim postavkama, odnosno ‘rootane’ mobitele. Baš na takvim telefonima lakše je zaobići sigurnosne kontrole, a opasnost se krije i u spajanju na nezaštićene wi-fi mreže.

Više o opasnostima na pametnim telefonima možete pronaći ovdje. 


Komentari