KRIM INSPEKTOR ANALIZIRA: Tko je odgovoran za Kristininu smrt?

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Rad institucija u ovom slučaju potpuno je zakazao.

Umirovljeni krim inspektor Branko Lazarević osoba je sa zavidnim iskustvom u slučajevima ubojstava i samoubojstava. I danas, u svojim umirovljeničkim danima, redovito komentira zločine koji, nažalost, postaju hrvatska svakodnevnica.

O slučaju ubojstva 18-godišnje djevojke na zagrebačkoj Volovčici, Lazarević ima mišljenje, no naglašava kako se njegov osvrt temelji samo na osnovu onog što je vidio u medijima:

“Provest će se kriminalistička obrada te će se isfiltrirati neke stvari – što je tko radio i što je tko poduzimao po pitanju osmnjičenog. Uobičajeno je da se na kraju vidi ima li nekakvih propusta koji bi mogli spriječiti ovo što se dogodilo. Po mom mišljenju, trebalo je ići ispred tragičnog događaja. Pitanje je postoji li nečija odgovornost za tragediju koja se dogodila. Po mom mišljenju, postoji!,  objašnjava inspektor Lazarević.

Kako navodi, treba provjeriti čija je odgovornost, što je u ovom trenutku pod upitnikom. Pitanje je koliko informacija ima policija te koliko je puta intervenirala i na koji način. Lazarević ističe da će tek sada krenuti prava kriminalistička obrada.

“Sasvim sigurno, nije se smjelo čekati da dođe do tragedije.” ustvrdio je inspektor dodavši da je manje štetno da se netko ogriješi od osmnjičenog nego da netko završi mrtav.

Što kaže Pravobraniteljica?

Za osvrt o postupanju institucija u ovakvim slučajevima upitali smo i Višnju Ljubičić, pravobraniteljicu za ravnoravnost spolova. Ona navodi da je tijekom 2016. godine zabilježen je najveći broj ubojstava žena u zadnjih 7 godina. To se događa u situaciji dok u istom vremenskom periodu statistički bilježimo sedmogodišnji kontinuiran pad prekršajnih djela nasilja u obitelji.

Također, u usporedbi s prošlim godinama, bilježimo i značajno usporavanje porasta ukupnog broja kaznenih djela s elementima nasilja među bliskim osobama. Posebice je to vidljivo kada se postotak porasta kaznenih djela nasilja među bliskim osobama u 2016. godini od niti 10 % usporedi s porastom od preko 100 % u 2015.

“Što se tiče postupanja policije u 2016., Pravobraniteljica je uočila da, unatoč smanjenu trenda, i dalje egzistira pojava privođenja oba partnera kod intervencija zbog nasilja u obitelji. Pravobraniteljica ponovo upozorava kako ova praksa, osim što je protivna Protokolu o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, ukazuje i na nedostatak rodno-senzibilnog pristupa u radu policije te da nije u skladu s praksom postupanja koju predlaže Europska unija kad je u pitanju obiteljsko nasilje, kao ni s međunarodnim konvencijama kojima je Republika Hrvatska pristupila.

Sukladno tome, Pravobraniteljica je u svom radu na predmetima uočila kako je, kod procesuiranja obiteljskog nasilja, u postupanju policije vidljiv trend da se djela fizičkog nasilja u obitelji, a posebice djela verbalnog, psihičkog i ekonomskog nasilja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, ne dovode u vezu s kontekstom, poviješću i kronologijom nasilja u svakom konkretnom slučaju, već se policija fokusira isključivo na prijavljen događaj zbog kojeg intervenira.

Upravo stoga se događaju situacije da se i žrtva i počinitelj uhićuju i privode samo zbog jedne svađe u kojoj su bile uključene psovke, a da se pri tome propušta sankcionirati slučajeve ozbiljnog i dugotrajnog psihičkog, ekonomskog, odnosno fizičkog nasilja među bračnim/izvanbračnim drugovima, odnosno partnerima (npr. prijetnja ubojstvom). Ovakav trend zasigurno doprinosi povećanju broja najtežih kaznenih djela među osobama u bliskim odnosima.

Pravobraniteljica ponovo naglašava kako se kod nasilja u obitelji rijetko događa da je žrtva izložena samo jednom obliku nasilja te da se vrlo često radi o stjecaju više oblika nasilja. Osim toga, pokazalo se da su obiteljski nasilnici skloni nasilničkom ponašanju i izvan svojih obitelji što bi svakako uvijek trebalo uzimati u obzir kod kažnjavanja.

>>>Izbo je 20 puta kada je saznao da je trudna s drugim: Monstrum s Volovčice

Pravobraniteljica naglašava kako su kontekst i eventualna povijest nasilja ključni elementi kod odluke o tome tko je žrtva, a tko počinitelj nasilja, te da o tome svakako ovise i sve kasnije odluke sudskih tijela o određivanju pritvora počiniteljima, zamjeni istog zaštitnim mjerama, visini kazne i sl. Također, policija često gubi iz vida činjenicu da žrtva ima pravo na (nužnu) obranu od napadača, te da su psovke ponekad jedino ‘oružje’ žrtve.”, stoji u dopisu Pravobraniteljice.

>>>Ovo je mladić kojeg se sumnjiči za ubojstvo: David je sin poznatog ugostitelja i već ima jedno ubojstvo iza sebe

>>>ŠOKANTNA ISTINA O UBOJSTVU ZAGREPČANKE: Smrt djevojke mogla se spriječiti, evo tko je zakazao!

 


Komentari