4. međunarodna konferencija o znanstvenom izdavaštvu po prvi put u Zagrebu

Četvrta po redu konferencija o znanstvenom izdavaštvu u kontekstu otvorene znanosti PUBMET2017 održat će se po prvi put u Zagrebu, od 21. do 22. rujna 2017. s predkonferencijskim danom 20. rujna, i to na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Konferenciju organizira Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, uz Sveučilište u Zagrebu i Institut Ruđer Bošković kao suorganizatore, te uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i EU projekta OpenAIRE (u sklopu Obzora2020).

Otvorena znanost podrazumijeva suradnička, transparentna i dostupna istraživanja, uključujući u znanstvena istraživanja široki krug dionika. Velika se pozornost pridaje znanstvenoj čestitosti i osviještenosti znanstvenika o pravnim i etičkim pitanjima. Pokretač inicijativa otvorene znanosti je unaprjeđenje transparentnosti, reproducibilnosti, diseminacije i transfera znanja, kako bi znanost koja se financira javnim sredstvima bila dostupna javnosti i gospodarstvu. Motivacija znanstvenika i njihova uključenost u otvorenu znanost ovisi o poticajima poslodavaca i financijera kroz sustave prosudbi znanstveno-istraživačkog rada.

Osnovni je cilj konferencije razmjena iskustava i poticanje žive rasprave među dionicima u znanosti: istraživačima, nastavnicima, studentima, urednicima znanstvenih i stručnih časopisa, izdavačima, stvarateljima politika, financijerima, knjižničarima i građanima, kako bi znanstvene ustanove uključile prakse otvorene znanosti u prosudbu uspješnosti i napredovanja, a financijeri na nacionalnoj, europskoj i međunarodnoj razini u kriterije prosudbe prijedloga istraživačkih projekata i znanstvenog utjecaja ustanova i pojedinaca.

 

sadfaf

 

Ovogodišnje teme uključuju otvorenu znanost, slobodni pristup publikacijama i istraživačkim podatcima, transparentni recenzijski postupak, primjenu novih tehnologija u znanstvenom izdavaštvu, znanstveni utjecaj i prosudbu kvalitete, formalne i alternativne pokazatelje utjecaja objavljivanja rezultata znanstvenih istraživanja, najbolje uredničke prakse, digitalne repozitorije i arhive, ulogu knjižnica, etička pitanja i dr. Više saznajte ovdje. 

 


Komentari