U 3 dana čak 676 prometnih prekršaja, pijanac vozio u krivom smjeru!

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Od 8. do 11. prosinca 2017. godine, od 22 do 6 sati na području PU zagrebačke provedene su akcije pojačanog nadzora alkoholiziranosti sudionika u prometu, dopuštene brzine kretanja vozila i nadzora zlouporabe droga. 

U dane provođenja akcije zagrebačka policija utvrdila je ukupno 676 prometnih prekršaja, od čega je 85 prekršaja vozača s alkoholom u krvi ili odbijanja alkotestiranja. Na mjestu prekršaja, kao mjera opreza oduzeto je 76 vozačkih dozvola, a iz prometa je isključeno 85 vozača. Kod 30 vozača (35.3%) alkotestiranjem je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu veća od 1.5 g/kg ili su odbili alkotestiranje.

Policija je izdvojila i 2 najgora slučaja u kojoj su alkoholizirani vozač i vozačica uzrokovali automobilske nesreće:

– 8.12.2017. godine u 23.40 sati, 57-godišnjak dok je u krvi imao 2,71 g/kg alkohola, bez važeće vozačke dozvole kod sebe, upravljao je osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka Vodovodnom ulicom u smjeru sjevera. Dolaskom do kućnog broja 20/a, gdje se nalazi prijelaz ceste preko željezničke pruge u istoj razini s kolnikom, nije brzinu i način vožnje prilagodio osobinama ceste (prijelaz ceste preko željezničke pruge) te stanju kolnika koji je bio mokar i sklizak zbog kiše. Zbog takve je vožnje izgubio nadzor nad vozilom i skrenuo ulijevo prema sjeverozapadu na dio kolnika koji je namijenjen za promet vozila iz suprotnog smjera gdje je prednjim lijevim dijelom vozila naletio na prednji lijevi bočni dio osobnog automobila zagrebačkih registarskih oznaka, kojim je upravljao vozač iz suprotnog smjera, zadržavajući smjer kretanja. Nakon naleta, 57-godišnji vozač napustio je mjesto događaja i nastavio kretanje Vodovodnom ulicom u smjeru sjevera, a dolaskom do raskrižja s Ulicom grada Mainza, zbog neprilagođene brzine kretanja situaciji u prometu prednjim dijelom vozila naletio je na stražnji dio osobnog automobila zagrebačkih registarskih oznaka koji je u trenutku nesreće bio zaustavljen zbog crvenog svjetla na semaforu. U prometnoj nesreći nastala je materijalna šteta. Vozač (57) isključen je iz prometa i doveden u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva, nakon čega je uhićen i prevezen nadležnom sudu.

– 29-godišnjakinja se 11.12.2017. osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka kretala spojnim kolnikom južnog kolnika Slavonske avenije u smjeru istoka. U raskrižju s Heinzelovom i Radničkom cestom sudjelovala je u prometnoj nesreći gdje joj je očevidom i alkotestom utvrđena koncentracija alkohola od 1.55 g/kg. Isključena je iz prometa.

Inače, za vrijeme akcije evidentirane su tri vozačice koje su upravljale vozilom pod utjecajem alkohola. Prilikom provođenja akcije, 14 osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola. Tijekom provedbe akcije Nadzora zlouporabe droga, preliminarno je testirano 9 osoba – test negativan.

Od 85 prekršaja vozača s alkoholom u krvi ili odbijanjem alkotestiranja, evidentirano je 14 mladih vozača (16.5%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.


Komentari