RIVALI MOBILNOG OS-A: Pet stvari u kojima je iOS bolji od Androida

Internet je prepun riječi o Androidu i iOS-u, a često se raspravlja zašto je jedan bolji od drugog.

To postaje vrlo zanimljiva tema, ali postoje neke važne stvari koje iOS operativni sustav radi bolje od drugih.

U savršenom svijetu Apple i Google će se spojiti i rezultat će biti softver s najboljim karakteristikama obiju strana. Budući da se to nikada neće dogoditi, pogledajmo pet stvari koje iOS radi bolje od Androida.

1. Updates (ažuriranja)

Dosta se razlikuju načini na koji se Android i iOS ažuriraju. Google upotrebljava Play usluge za obradu mnogih dijelova za sigurnosti i kompatibilnost aplikacija, dok iOS u ažuriranja ne uključuje svaku novu značajku za starije modele. No, još uvijek se ne može opovrgnuti da su ažuriranja bolja na iOS-u nego na Androidu.

Kada je Android ažuriran, samo za telefone iz Google-a možete očekivati ​​ažuriranje. Ti telefoni su vrlo mali dio od ukupnog broja uređaja na Androidu. Teško Google može prisiliti drugu tvrtku da izda ažuriranje, jer Google ne radi Android, već samo daje izvorni kod drugim tvrtkama koje ga same grade. Nakon što je kod ažuriran, Google više ne može ništa učiniti.

To ne mijenja činjenicu da je većina Android telefona na starom softwareu. Greška je to poduzeća koja proizvodi određene telefone, ali krivnja će uvijek pasti na Google.

2. Bloatware (nepotrebne aplikacije)

Bloatware – niz nepotrebnih aplikacija

Mali dijelovi softwarea koji su ugrađeni u iOS na isti način su ugrađeni i u Android. No, to nije slučaj za aplikacije koje korisnici možda ne žele upotrebljavati.

Google nema riječi o tome kako Samsung izrađuje software izvan Googleovog Play Storea. To znači da Samsung može napraviti aplikacije koje su vam posve bezvrijedne i ne želite ih koristiti a ne možete ih ukloniti. Lako je ne upotrebljavati aplikacije i zanemariti ih, ali pogledajte podatke koje prikupljaju i šalju nazad proizvođaču, koje slobodno mogu prosljeđivati.

Googleovi telefoni funkcioniraju na bilo kojem poslužitelju i nemaju Bloatware-a, ali to je zato što Google samostalno gradi Android za Google Pixel mobitel. Sve u svemu, Googleova je greška što dopušta proizvođačima da natrpaju Android beskorisnim aplikacijama.

3. Podrška

AppleCare je legendarna podrška. Kada imate problem s iPhoneom, možete jednostavno ući u Apple trgovinu te će oni preuzeti vaš uređaj. Budući da Android telefoni dolaze iz toliko različitih tvrtki, ne postoji takva podrška na Android strani.

Druge tvrtke koje proizvode mobitele nude podršku, ali sve imaju svoj poseban odjel za brigu o kupcima. Samsung širi maloprodajnu podršku na zapadu, ali nije ni blizu AppleCareu.

U Appleu je jedna tvrtka zadužena za sve na iPhone-u i nudi odličnu podršku što postaje važan čimbenik kada kupujete telefon koji košta oko 1000 dolara.

4. Sigurnost i privatnost

Apple prikuplja podatke od svih korisnika iOS-a i čini dobar posao u očuvanju anonimnosti. Google radi isto bez obzira na to što možete čitati na drugim mjestima, ali Android ima ozbiljne probleme kada je u pitanju sigurnost i privatnost.

Ažuriranja su dio problema, vaš Pixel je vjerojatno zaštićen od nekih slučajnih krađa podataka koje iskorištavaju najnoviji virusi koji kruže internetom. No, drugi modeli možda neće ostati zaštićeni. Google Pixel ima dobru brigu o vašim podacima, hakeri ne mogu ukrasti vaše podatke za prijavu u banku jer nećete moći instalirati nešto što stari software dopušta.

5. iMessage

Appleov iMessage je najbolja aplikacija za razmjenu poruka ikada stvorena. To je odlična funkcija koja vam omogućuje slanje tekstova ili poruka s bogatim sadržajem bez instaliranja bilo kakve aplikacije, ali radi samo na uređajima tvrtke Apple.

Google je pokušao i nije uspio stvoriti nešto slično. Najveći razlog neuspjeha je to što želi rješenje koje funkcionira na svemu a ne samo na Androidu. Hangouts je uspio to učiniti, ali neobično sučelje i potreba za ručnim instaliranjem dovela je do toga da većina korisnika koji upotrebljavaju Android neće koristiti tu aplikaciju. Allo aplikacija je sjajno iskustvo između dva Android telefona, ali ne uključuje SMS pa možete razgovarati samo s ljudima koji koriste Allo. Obje aplikacije bile su teške za prodaju korisnicima iPhonea jer imaju iMessage koji već dobro funkcionira.

iOS-ov iMessage

Ima dosta subjektivnih razloga zbog kojih vam se više sviđa Android od iOS-a i obrnuto. No, kada se radi o osnovnim uslugama i načinu na koji se stvari rješavaju, postoje neke stvari koje Apple radi bolje od Googlea. Ovo je samo pet stvari koje bismo željeli vidjeti u Googleovom planu dok nastavljaju razvijati Android.

Bolji iOS znači i bolji Android jer razvojni programeri s obje strane prisiljeni su se boriti za našu pozornost.

 

Original možete pronaći na itrendovi.hr


Komentari