Najmanji, najpametniji i najjednostavniji dron na svijetu

Prepun korisnih funkcija i ne prelazi veličinu dlana ruke.

Poznati proizvođač dronova DJI predstavio je svoj novi dron pod imenom Spark i opisali su ga kao najmanji, najpametniji i najjednostavnij dron na svijetu. Spark je prepun korisnih funkcija, a jedna od glavnih prednosti mu je veličina – koja ne prelazi veličinu dlana ruke.

DJI Spark – funkcije

Dron može poletjeli s dlana korisnikove ruke te se njegove kretnje mogu kontrolirati putem pokreta ruku bez upotrebe smartphonea.  Tako će nakon polijetanja Spark prijeći u Gesture Mode u kojem mu mahanjem rukom možete reći gdje će se kretati. Kreiranje kvadrata s prstima će dronu dati naredbu da snimi fotografiju, a pokreti rukom iznad korisnikove glave će ga pozvati natrag. Kada želite poslati dron malo dalje od vas, potrebno je samo spojiti dron sa smartphoneom.

Unatoč manjoj veličini, Spark ima funkcije koje su do sada bile dostupne samo na premium DJI modelu, Phantomu 4. Tako je dostupan Active Track, koji spaja autonomno izbjegavanje prepreka i praćenje objekata.

Još jedna napredna funkcija je TapFly, kojom se dronu preko prikazane karte na zaslonu smartphonea može iscrtati ruta letenja, a on će kao i kod Active Tracka, izbjegavati prepreke. Nakon potencijalnog gubitka signala, dron se sam vraća na poziciju s koje je uzletio.

Omogućen je let i snimanje u više modova koji uključuju QuickShot, Dronie, Circle i Helix. QuickShot na primjer može “zaključati” (lockati) subjekt i pratiti ga naokolo oko jedne minute i pretvoriti video u snimk dužine od 10 sekundi koji možete podijeliti na društvenim mrežama.

DJI Spark – specifikacije (baterija, kamera, težina, …)

Bateriju bi mogli opisati kao najslabiju karakteristiku Sparka. U zraku može ostati svega 16 minuta, pa bi se zbog toga potencijalni kupci mogli odlučiti na dodatnu opremu, odnosno rezervnu bateriju. Maksimalna brzina mu je 50 km/h, a domet letenja je do 2 kilometra.

Spark koristi 12 MP kameru s mogućnošću snimanja videa rezolucije 1080p pri 30fps. Također koristi mehaničku stabilizaciju i GPS GLONASS senzor te 3D dubinski sustav snimanja i sustave za vizualno pozicioniranje koji mogu detektirati objekte i okruženja na udaljenosti između 5 i 30 metara.

DJI Spark je kompaktan i težak je svega 300 grama.

Cijena i pakiranje

Iz DJI-a kažu da će Spark biti dostupna sredinom lipnja. Možete ga naručiti po cijeni od 599 eura, odnosno oko 4.400 kuna na DJI webshopu ili na Amazonu po dosta jeftinijoj cijeni od 499 dolara, odnosno 3.300 kuna (trenutno nema dostave za Hrvatsku). Isporučuju ga u više boja, uključujući nebeski plavu, metalno zelenu, alpsko bijelu i lava crvenu.

Najbolji indikator da se radi o jeftinijem modelu je količina dodatne opreme s kojom Spark dolazi. U kutiji tako nedostaje zaštita za propelere, makar je utješno što se Spark isporučuje sa 6 propelera, dakle 2 rezervna. Punjač, microUSB kabel, baterija i kutija za prenošenje su standard, dok se dodatne baterije i posebni daljinski upravljač moraju dodatno kupiti.

Pročitajte još:

Original možete pronaći na itrendovi.hr


Komentari