META HAKERA: Pazite što ‘skidate’, u lovu su na osobne podatke s pametnih telefona

www.pexels.com

Mobiteli su sada već postali poput produžetaka naših ruku.

Pametni telefoni bez kojih ne idemo gotovo nigdje postali su najveća meta hakera koji žele pristup vašim fotografijama, računu, pa čak i podacima kuda se krećete.

Kako bi potaknula ljude da paze kojim stranicama, mailovima i podacima pristupaju, europska policija Europol pokrenula je mjesec računalne sigurnosti. Provode ga u 22 zemlje, a na opasnosti su upozorili i zaposlenici Ravnateljstva policije RH, piše 24sata.

Svake godine broj kaznenih djela vezanih uz cyberkriminalitet raste. U prosjeku zabilježimo 1200 prijava. Često su zabilježene prijave vezane uz Bitcoin prevare “, rekla je jučer Kristina Posavec, voditeljica Odjela za visokotehnološki kriminalitet.

Upozorila je da se vlasnici pametnih telefona ne bi trebali spajati na mobilno bankarstvo ako im je mobitel spojen na nesigurnu internetsku mrežu. Također, zbog vlastite sigurnosti ne biste trebali otvarati sumnjive mailove i posjećivati “nepoznate stranice”.

“Trebate biti oprezni prilikom instaliranja aplikacija iz neprovjerenih izvora. Aplikacije se moraju instalirati samo sa službenih trgovina i izvora“, upozorili su stručnjaci.

Svima preporučuju korištenje antivirusnih programa za mobitele u sprečavanju neželjenih posljedica.


Komentari