Ne nasjedajte na ovu poruku! Lopovi se potpisuju kao HT, ali u pitanju je prijevara

Foto: Pexels

HT nema uvide u vaše poruke i ne vjerujte ovoj obavijesti.

Mnogi korisnici HT-ove mreže danas su upozorili na novi oblik prevare koji se lopovi žele dočepati vaših osobnih podataka. Naime, u pitanju je e-mail u kojem stoji da je elektronička pošta korisnika blokirana je je “premašena e-mail kvota”, te se od korisnika traži da kliknu na link kako bi deblokirali svoj pretinac elektroničke pošte, piše Index.

Takozvani “Phising”

“U konkretnom slučaju riječ je o tzv. phishingu, obliku prijevare kojom se pokušava dobiti pristup osjetljivim podacima poput korisničkih imena, lozinki ili podataka s kreditnih kartica, slanjem lažnih elektroničkih ili tekstualnih poruka koje izgledaju kao da su ih poslale legitimne organizacije. Takve poruke najčešće izgledaju kao da dolaze od operatora, banaka, društvenih mreža i web trgovina”, objasnili su iz HT-a.

FOTO: Index
FOTO: Index

U vezi ovog smo se obratili HT-ovom Uredu za korporativne komunikacije i oni se od ovog ošto ograđuju. Prenosimo njihov odgovor u cijelosti:

“Navedena poruka nije povezana s HT-om te oštro osuđujemo svaki pokušaj ovakve vrste prijevare kojom se pokušava dobiti pristup osjetljivim podacima korisnika. Apeliramo na korisnike da ne nasjedaju na ovakve i slične pokušaje prijevare. Vjerodostojnost poruka i mailova sličnog karaktera korisnici u svakom trenutku mogu provjeriti putem naše Korisničke podrške. Naglašavamo i da naša kompanija s korisnicima komunicira putem branda Hrvatski Telekom, a brand T-Com ne koristi se već niz godina.

Dodajemo i kako HT nema uvida u poruke i e-mailove koje korisnici dobivaju te za ovakve slučajeve možemo saznati ako nas korisnici obavijeste. Posjetom stranicama na koje vode linkovi iz phishing mailova korisnike se najčešće navodi da ostave svoje osobne podatke, lozinke i sl. Posjetom takvim stranicama se često preuzimaju štetni ili maliciozni programe (malware) uz čiju pomoć prevaranti mogu doći do podataka ili kontrole nad računalom/pametnim telefonom.”

 


Komentari