‘Iščupajte’ ih iz utičnice: Pet uređaja koji troše struju i kada su ugašeni

FOTO: Pixabay

Neke uređaje nije dovoljno isključiti, njihovu žicu treba izvući i iz utičnice. 

Neki kućanski aparati jednostavno se “ne daju” pa čak i kada ih isključite oni nastave trošiti struju. Naime, ovih pet uređaja, “cicat” će vašu električnu energiju čak i kada su u stanju mirovnja, stoga ih je potrebno isključiti iz utičnice:

Punjač mobitela

Vjerujemo da se mnogima od vas desilo da ostavite punjač u utičnici i nakon što se vaš mobite napunio. iako vam se to čini najpraktičnije jer većinom mobitel puno svake večeri na istom mjetu, to vam donosi više štete nego koristi. Iako trošak koji uključeni punjač napravi nije velik, ipak je trošak, a radi se oko 1,2 vata na dan.

Digitalni TV prijemnik

Digitalni TV prijemnik stvarno je nepratično isključivati svaki put kada ugasimo i televizor, ali malo tko je svjestan toga da on i dalje nastavlja trošiti električnu energiju. Ukoliko ostane uključen nakon gašenja televizora on troši oko 22 vata na dan, stoga ako imate onaj koji je odvojen od televizora isključite ga iz utičnice.

Televizor

Malo tko zna da se pritiskom tipke za gašenje televizora on samo stavlja u stanje mirovanja. Ako ga zaista želite ugasiti potrebno ga je isključiti iz struje, ako to ne učinite on troši 24 vata na dan dok vi mislite da je ugašen.

Računala i laptopi

Čak i kada isključite računala i laptope, oni i dalje rade i tako troše 96 vata na dan. Potrebno ih je, stoga, isključiti iz utičnice, a ukoliko ih ostavljate na “stand by” načinu rada oni troše još više.

Uređaji s mjeračem vremena

Ovo mogu biti radijske budilice, mikrovalne, glazbene linije, pa čak i DVD playeri, a svi oni pokazuju vrijeme čak i kada pritisnete tipku za gašenje. Oni tako troše 108 vati dnevno, iako ste uvjereni da ste ih isključili, piše Net.hr.


Komentari