Zbog Brexita opala proizvodnja automobila u Velikoj Britaniji

BMW tovrnica Minija (foto: Flickr.com)

Zbog nesigurnosti koje je uzrokovala odluka Velika Britanije da izađe iz EU, proizvodnja automobila u toj zemlji je opala. 

Velika Britanija je druga zemlja u Europi po broju kupljenih automobila. No, odluka o Brexitu naštetila je tamošnjoj industriji automobila, jer je samo u kolovozu ove godine proizvodnja pala za 5,3 posto u odnosu na mjesec ranije te je iznosila 103.232 automobila. Ukupno je u prvih 8 mjeseci proizvodnja pala za 2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ali je očito kako se trend pogoršava.

Ljudi u toj zemlji kupuju sve manje automobila zbog nesigurnosti, ali pravi problemi u budućnosti tek slijede, jer britanska industrija automobila jako je ovisna o kompleksnom lancu dostave autodijelova i opreme iz drugih europskih zemalja pa bi Brexit mogao nanijeti još više štete.

U kolovozu je proizvodnja automobila za domaće, britansko tržište pala za 4,4 posto, dok je za izvoz proizvedeno 5,6 posto automobila manje. Ukupno je u prvih 8 mjeseci proizvedeno 1,1 milijun automobila pa je sada očito kako neće biti ništa od plana da do 2020. godine Velika Britanija proizvodi 2 milijuna automobila godišnje.

BMW grupacija u toj zemlji proizvodi marke Mini i Rolls-Royce, Volkswagen Grupa proizvodi Bentley, Tata Motors proizvodi Jaguar Land Rover, PSA Grupa Vauxhall unit, a tu su još i Nissan, Toyota i Honda sa svojim tvornicama. Svi oni mogli bi imati značajne gubitke.

 


Komentari