Propis EU o emisiji CO2 stajat će vodeće proizvođače automobila milijarde eura

Većina glavnih proizvođača automobila neće moći ispuniti kriterije Europske Unije o emisiji ugljičnog-dioksida (CO2), zbog čega će morati platiti ogromne novčane kazne. 

Konzultantska kuća PA ispitala je koliki su napredak u smanjenju emisije CO2 ostvarili svjetski proizvođači automobila s ciljem koji je postavila Europska unija da do 2021. godine prosječna emisija novog automobila iznosi 95 grama CO2 po kilometru, uzevši u obzir da je od prošle godine idealna prosječna granica postavljena je na 118 g/km. Samo 3 od 11 proizvođača automobila, Volvo, Toyota i Renault-Nissan su u poziciji da ostvare zahtjeve koje im je nametnula EU.

Preostalih 8 automobilskih grupacija teško će to ostvariti te im prijete kazne od 95 eura po svakom gramu koji prijeđe granicu dozvoljenu granicu po svakom vozilu. U prijevodu, bude li primjerice prosječna emisija Volkswagenovog vozila 105 g/km, po vozilu bi platili 950 eura kazne. (10 g/km x 95 eura).

Nije bez razloga što smo za primjer uzeli baš Wolksvagen, s obzirom da je procjena PA konzultantske kuće upravo ta da će taj njemački div imati najveće kazne, od čak 1,36 milijardi eura!

CO2 procjena kazne koju bi proizvođači automobila mogli imati u 2021.:

VW Group : 1,36 milijardi eura
FCA: 950 milijuna
PSA/Opel: 786,7 milijuna
BMW: 430 milijuna
Ford: 307,1 milijun
Hyundai-Kia: 283,1 milijun
Daimler: 126,2 milijuna
Izvori: PA Consulting; JATO sales data

Cilj EU je smanjiti emisiju CO2 koja pridonosi klimatskim promjenama, a što se tiče automobilske industrije ona sačinjava čak 12 posto ukupne emisije CO2 u Europi. Autor studije, Thomas Goettle smatra kako će svi proizvođački pokušati izbjeći skupe kazne, ali da neće u tome uspjeti. S obzirom da električna vozila čine mali udio u prodaji, većina proizvođača okreće se proizvodnji hibridnih vozila pa se tako kao najbolje rješenje čini dodavanje 48-voltnog hibridnog sustava benzinskim motorima, tvrdi Goettle, dodajući da VW, Volvo, PSA i Daimler planiraju ugrađivati tu tehnologiju u svoje automobile.

Što se tiče onih koji će ostvariti napredak u smanjenju emisije CO2, Volvo je tu bez premca, jer je procjena da će do 2021. godine emisija s prošlogodišnjih 119 g/km pasti na samo 73 g/km.

 


Komentari