Prodaja benzinaca premašila prodaju dizelskih automobila

wikimedia.commons

Po prvi put nakon 2009. godine prodaja benzinskih automobila u Europi nadmašila je prodaju dizelaša. 

Prema podacima Udruženja europskih proizvođača automobila (ACEA), prodaja benzinaca u prvoj polovici ove godine na europskom tržištu je porasla za 10%, dok je prodaja dizelaša pala za 4%. Udio dizel automobila na tržištu pao je s 50,2% na 46,3%. U apsolutnim brojkama 152.323 dizelska automobila manje je prodano. Do pada je došlo jer je porastao udio prodaje benzinaca sa 45,8% na 48,5%, što je čak 328.615 više prodanih benzinaca.

Gradonačelnici Pariza i Atene su izjavili kako planiraju zabraniti vožnju automobilima na dizelski pogon do 2025. godine zbog visokih emisija dušičnih oksida, a u Francuskoj se sprema i povećanje poreza na vozila s tom vrstom motora. Čak i njemački gradovi Stuttgart i Munchen, dva automobilska središta, planiraju zabraniti dizelaše.

No, iz ACEA-e upozoravaju kako ni prelazak na vozila na bezinski pogon neće donijeti ništa dobroga, jer oni imaju veće emisije ugljičnog dioksida (CO2) od dizelaša. Zbog toga bi vlade europskih zemalja morale učiniti više na promoviranju “alternativnih” vozila.

Iako je prodaja hibridnih vozila porasla za 58% u odnosu na isto razdoblje lani, a električnih 37 posto, njihov udjel iznosi svega 2,6% i 1,3% u ukupnoj prodaji. Ako se njima pridodaju i LPG i vozila na prirodni plin, “alternativna” vozila imaju svejedno tek 5,2% udjela u prodaji na tržištu, što je premalo, ističu u ACEA-i.

 


Komentari