Zašto USB auto punjač tako sporo puni bateriju?

FOTO: Pexels/ Lorenzo Cafaro

Većina vozača se prije ili poslije nađe u situaciji u kojoj se baterija na pametnom telefonu isprazni tijekom korištenja navigacije.

Iako je standardni način punjenja pametnih telefona zamijenjen onim novim, bežičnim, koji je postao standardna oprema nekih od modela automobila, većina smrtnika i dalje koristi onaj obični – USB auto punjač. Međutim, u većini slučajeva snaga ovakvog punjača je u znatnoj mjeri manja od standardnih punjača koji se koriste za punjenje pametnih telefona u udobnosti doma.

USB (auto punjač) u automobilu kao takav primarno nije osmišljen za punjenje pametnih telefona čije baterije zahtijevaju znatno veću jakost struje, uz doduše više manje isti napon, za normalno punjenje, pišu automobili.hr.

Situacija je tim gora ako vozač hoće puniti mobitel, a u automobilu su upaljeni neki od sustava poput GPS-a, infotainment sustava itd. Proizvođači su itekako svjesni ovog izazova, da ne kažemo problema, i razvili su nešto snažnije punjače koji mogu bez većih poteškoća isporučiti i nešto jaču struju. Osim toga, na tržištu se mogu pronaći i nešto kvalitetniji punjači koji se instaliraju u već spomenuti otvor za upaljač cigareta.


Komentari