Zagrepčanin ‘naletio’ na ‘trulu jabuku’: Je li ovo pokušaj prijevare u Appleu?

www.pexels.com

Građanin je otišao u ovlašteni servis, objasnio problem, tamo su sve uredno zapisali i…

Jedna trula jabuka kvari sanduk jabuka. A svjetski znan korporacijski div Apple u Hrvatskoj je naletio na zaraženu jabuku. Jer, kako drugačije objasniti priču čitatelja portala dnevno koji se pun nade uputio u “Istyle”, autorizirani servis provider na adresi Jankomir 33, City Centar West. Došao je sa svojim mobilnim uređajem Iphone 6s+ koji je prestao raditi nakon uobičajene nadogradnje IOS sustava koja se servisno nudi svim korisnicima uređaja od Applea.

No, prigodom nadogradnje sustava dotični Iphone 6s+ je jednostavno – zamro, doslovce ”spalio” sve podatke na korisnikovom mobitelu! Što ne mora čuditi, jer se u zadnje vrijeme takve pojave nerijetko događaju korisnicima IOS sustava. Što će čovjek nego u ovlašteni servis, nije želio otići kod brojnih, na desetke širom grada, kvazi majstora koji se hvastaju kako uspješno popravljaju proizvoda od tvrtke Apple. Ne, on je otišao u ovlašteni servis, objasnio problem, tamo su sve uredno zapisali i…

Čitatelj (podaci poznati uredništvu portala Dnevno) ogorčeno nam govori: “Zaprimili su uređaj, naveli su da će ga pokušati vratiti na tvorničke postavke, ali da ću izgubiti sve podatke. Što ću, nije mi drago, ali pristajem na to, iako imam gotovo tri tisuće osobnih fotografija na tom nesretnom uređaju. Šalju me kući s papirom na kojem piše da je – uređaj zapeo u restore modu i baca error. Odlazim kući, pritom mi oni kažu da će mi se javiti na moju email adresu koju sam im uredno ostavio”. Priča ide dalje. Naš antijunak dolazi kući, otvara e-mail, ne zbog poruka iz Istorea jer je ne očekuje odmah, kad ono…

FOTO: dnevno.hr / Čitatelj
FOTO: dnevno.hr / Čitatelj

Već stigao email iz Apple servisa, dakle, u roku od sat vremena nakon što je bio baš na licu mjesta, u servisu. “Malo me to začudilo pa idem čitati. Kad ono… Oni mi nude, kad brže, servisnu zamjenu uređaja za moj uređaj kojega sam ostavio na popravku, uz moju nadoplatu od 3400 kuna. Na taj nadoplaćeni uređaj daju mi jednogodišnju garanciju. U ponudi se dalje navodi, ako ne pristanem na tu njihovu ponudu u roku od dva dana oni će smatrati da prihvaćam rezultate ponude, dakle zamjene. Uz moju nadoplatu”.

Začuđen čovjek se ne snalazi i drugi dan odlazi iznova u servis. Tamo ga čekaju i objašnjavaju mu: “Kažu mi da to nije cijena za servis mog neispravnog mobitela, već cijena sudjelovanja u zamjeni za drugi uređaj, isti takav, koji bi imao jednogodišnju garanciju, ali bio bi bez papira, kutije i svih dokumenata koji inače idu uz nove aparate!”.

FOTO: dnevno.hr / Čitatelj
FOTO: dnevno.hr / Čitatelj

Šokiran ponuđenim, naš čitatelj uzima svoj aparat, odlazi kući i počinje se informirati o svojim pravima. Pa se pita, otkud ovlaštenom Apple servisu pravo da mu nudi uređaj bez papira i dokumenata, s time da mu još nije jasno zašto mu nitko ne može objasniti kako novi IOS sustav može zagoriti ispravan mobitel, što se njemu dogodilo, piše dnevno.

Uglavnom, čovjek nema telefon, nema ideju što da napravi, a samo da uzgred spomenemo cijena takvog uređaja kojega je on odnio na popravak jest trenutno u Hrvatskoj 6.500 kuna. U cijeloj je priči najspornije: zašto se korisniku nudi zamjenski uređaj bez originalne kutije i papira i to za 3400 kuna, uz jednogodišnje jamstvo? Je li to uobičajeno u Appleu?


Komentari