Zagreb i Split spremaju masovni prosvjed za slobodu izbora pri cijepljenju

Facebook

Traže slobodu izbora i sigurnost cjepiva.

Cijepljenje je već neko vrijeme goruća tema u Hrvatskoj. Dok liječnici konstantno pozivaju na cijepljenje, sve je više roditelja koji svoju djecu odbijaju cijepiti. Kako bi javnost upoznala sve negativne strane cjepiva, a roditelji izborili slobodu odlučivanja o tome hoće li ili neće svoje najmlađe cijepiti, organizira se masovni prosvjed koji će se održati u Zagrebu i Splitu, 9. travnja 2017.

Dana 9.travnja 2017. u 11h na Trgu Francuske Republike u Zagrebu te na Splitskoj rivi u isto vrijeme održat će se mirno okupljanje pod inicijativom mnogih zabrinutih roditelja koji su odlučili i na ovaj način odgovoriti represivnim mjerama i pritisku medija te cjelokupnog zakonodavnog i zdravstveno-obrazovnog sistema koji nameće obvezu cijepljenja djece.
Mi, koji poštujemo i zagovaramo slobodu izbora, ne možemo dopustiti oduzimanje roditeljskih prava i prava naše djece, te smo svjesni pritiska koji se, radi političkih i korporativnih interesa, vrši na pravne, zdravstvene i socijalne radnike i radnice i roditelje, a najmanje poradi dobrobiti djece. Ovo je priča o borbi za slobodu svakoga od nas.

• Bez ispunjenja najosnovnijih pretpostavki propisanih zakonima Republike Hrvatske za pristupanje cijepljenju – informirani pristanak i utvrđivanje preosjetljivosti na sastav cjepiva prije cijepljenja – odgovorni roditelji u Hrvatskoj nisu u mogućnosti dati suglasnost za cijepljenje svoga djeteta.

• Cijepljenjem zdrave djece bez prava na informirani pristanak (a to podrazumijeva i upoznavanje s kontraindikacijama, rizicima, sastavom cjepiva i nuspojavama cijepljenja) i/ili bez prethodnog utvrđivanja preosjetljivosti djeteta na sastav cjepiva, zdrava se djeca izlažu brojnim nuspojavama među kojima su i teška i trajna oštećenja zdravlja, a katkada i smrt.

• Ustrajanje na obavezi cijepljenja, bez prethodno ispunjenih nužnih uvjeta propisanih zakonom, za posljedicu ima i višestruko kršenje niza drugih zakona te, nepoštivanje ili ograničavanje raznih prava roditelja i njihove djece, ali i pedijatara, propisanih međunarodnim konvencijama kojih je potpisnica i Republika Hrvatska.

• Umjesto zalaganja za objektivno isticanje prednosti i nedostataka cjepiva i cijepljenja, za sigurnost cjepiva, za poštivanje prava svakog pacijenta na slobodu odlučivanja i za partnerski odnos liječnik – pacijent, u Hrvatskoj je ustaljeno provođenje preventive zastrašivanjem, prisilom i kaznama, što dovodi do produbljivanja nepovjerenja u zdravstvenu struku i u sustav cijepljenja.

• Cijepljenje i u Hrvatskoj treba, po uzoru na europske zemlje s naprednijim poštivanjem ljudskih prava, postati preporuka kao i svaka druga zdravstvena terapija ili zahvat te se promicati i provoditi na osnovu znanstveno utvrđenih činjenica bez pogodovanja farmaceutskim i drugim lobijima, a u suglasnosti s roditeljima ili zakonskim skrbnicima djeteta i uz najveći mogući stupanj sigurnosti za svako dijete.

Mi nismo protivnici cijepljenja, mi smo odgovorni, zabrinuti roditelji koji traze PRAVO NA IZBOR. Gdje postoji rizik, obaveza ne može postojati i na nju ne pristajemo!” priopćili su organizatori na svojoj Facebook stranici.


Komentari