ZABORAVITE ZAGREB KAKAV ZNATE: Zelena pješačka zona spojit će Branimirac i glavni trg

Ivan Ramađa

Konačno je otkriveno što se planira na Branimirovoj tržnici.

Lani su preko noći srušili sve drvene kućice i ostavili prazan beton, od tada tržnica stoji netaknuta. Obećavali su tada iz Holdinga zelene žardinjere i brojne sadržaje, no stvari se nisu pomaknule.

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

Kako piše jutarnji.hr, spomenuta tržnica iduće će godine postati prva moderna europska tržnica u cijeloj Hrvatskoj, koje će nuditi prije svega eko i domaće proizvode, uz dopunu s ugostiteljskim sadržajima.

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

To, tvrde, najavljuju iz Grada i Zagrebačkog holdinga koji rade na ovom velikom projektu. Cilj je pretvoriti Branimirovu tržnicu u turističku atrakciju za putnike koji dolaze iz smjera autobusnog kolodvora i zračne luke, a iz Grada to ujedno namjeravaju postići stvaranjem novog pješačkog smjera kretanja od autobusnog kolodvora do Trga bana Jelačića.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Novi bi smjer išao uz drvored Ulice kneza Višeslava, preko Meštrovićeva paviljona i novoformirane pješačke šetnice koja je uskoro u planu, u Ulici Franje Račkog, do Jurišićeve i dalje. Ideju za dio te šetnice u Gradu su zaprimili od arhitektonskog studija Elle, iz kojeg su ponudili drukčiju viziju prostora oko Trga žrtava fašizma.[/box]

Arhitektica Loredana Stunić želi da prostor oko paviljona bude bogat zelenilom i da se stvori oaza za pješake, a cilj joj je oživjeti Meštrovićevu viziju trga.

Povijesna rekonstrukcija

“Projekt uređenja Trga žrtava fašizma obuhvaća plato oko Doma hrvatskih likovnih umjetnika, odnosno Meštrovićeva paviljona. Prijedlog uređenja pretpostavlja vraćanje trga u povijesnu matricu, koju je zamislio Meštrović, a sve na temelju konzervatorske studije iz 1989. godine koji je izradio Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode “, tvrdi Stunić za Jutarnji, koja je inače jedna od projektantica Memorijalnog centra raketiranja Zagreba 91./95.

>>>ZAGREB NEKADA i SAD: U čijem su interesu bile ove promjene? (FOTO)

Prošireni prijedlog projektanta u sklopu idejnog rješenja uređenja trga je formiranje pješačkog poteza od Jurišićeve prema Meštrovićevu paviljonu, u Ulici Račkoga, zelenim pješačkim potezom između kolničkih i tramvajskih trasa u smjeru istok – zapad. Stunić naglašava kako novo uređenje ne bi utjecalo na cestovni i tramvajski promet, a dodaje da projekt pretpostavlja i kvalitetnije osvjetljenje samog paviljona, kako bi zgrada nakon uređenja okoliša dominirala u vizurama trga, osobito iz smjera Ulice Račkoga.

Ostakljena tržnica

Spajanjem Trga i Branimirove tržnice Zagreb bi dobio jednu šetnicu koja bi bila ispunjena brojnim turističkim ponudama i atrakcijama.

Tako bi se u potpunosti rekonstruirala zgrada tržnice, kao i prostor koji zgradu okružuje u njezinoj užoj i široj zoni. Pročelja između postojeće nosive konstrukcije bit će ostakljena jer, kako stoji u dokumentima, otvaranje pročelja objekta prema vanjskom prostoru važan je element u stvaranju komunikacije unutarnjeg prostora tržnice s vanjskim trgom.

>>>BRANIMIRAC VIŠE NEĆE BITI ISTI! UGOSTITELJI: ‘Tržnice Zagreb ruše prostore koji nisu u njihovom vlasništvu’

Planira se i pročišćenje parcele, kako bi se dobio kvalitetan višenamjenski javni prostor. Navodno bi se postavile nadstrešnice intenzivno crvene boje sa šestinskim uzorkom.

Nadzemna garaža?

Prema ideji arhitektice Loredane Stunić, iz Ulice Franje Račkog uklonila bi se parkirališna mjesta po cijeloj dužini, na čijem bi se mjestu postavila zelena šetnica, a ulica bi i dalje bila otvorena za tramvajski i automobilski promet. Uredio bi se i prostor oko samog Meštovićeva paviljona koji bi dobio i posebnu rasvjetu.

>>> DRAMA NA BRANIMIRCU: Unatoč protestima počelo rušenje kioska na tržnici!

 


Komentari