Za dva mjeseca stiže 260 novih taksi vozila

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL / ILUSTRACIJA

Skoro dvije godine nije se dodijelila nijedna dozvola, a sad će se raspisati javni natječaj za njih 260.

Grad Zagreb će provesti natječaj, a taksisti sa svojim vozilima na zagrebačke ulice stižu najkasnije do svibnja.

Odluka je na Povjerenstvu

O kriterijima i načinu raspisivanja samog natječaja u ponedjelja je odlučivalo Povjerenstvo za izdavanje dozvola za obavljanje autotaksi-prijevoza, čiji je predsjednik Mario Župan objasnio kako će upravo članovi povjerenstva razmatrati i zahtjeve za dozvole prijavljene na natječaj.

“Sve potpuno transparentno i javno. U Povjerenstvu su članovi Skupštine, Grada, Obrtničke i Gospodarske komore, odnosno riječ je o skupu svih struka koje će dobro razmotriti i bodovati svaki zahtjev – objasnio je Mario Župan za Večernji te dodao da će određenu prednost i dalje, baš kao i u prethodnim natječajima, imati oni koji dosad dozvolu nisu imali, oni koji imaju novije vozilo ili je pak riječ o električnom ili hibridnom automobilu, kao i oni koji će, primjerice, pružati uslugu kartičnog plaćanja.

Uz to da će se napokon dodijeliti nove dozvole, onim prijevoznicima koji imaju porezni dug ili dug za mirovinsko i zdravstveno osiguranje teže će obnoviti postojeće.

Župan je pojasnio i kako su  otprilike zadržana zadržana prijašnja načela provedbe natječaja. Jedno vozilo na 540 stanovnika i najviše 50 dozvola jednom autotaksi-prijevozniku. Trenutačno, taksi u gradu može voziti nešto manje od 1300 ljudi, odnosno izdan je toliki broj dozvola.

Ono što je mučilo taksiste, koji su, podsjetimo, i prosvjedovali ispred Skupštine u rujnu prošle godine kad se odlučivalo o ukidanju moratorija na dodjeljivanje dozvola, jest činjenica da su neki od vozača svoje dozvole iznajmljivali te, u suštini, ne radeći, zarađivali.

–”Smatramo da je moratorij trajao predugo i da je pridonio razvoju nepravilnosti i nelegalnom obavljanju autotaksi-djelatnosti – poručili su iz Eko taxija, koji će se, objasnili su, natjecati za 70 dozvola. Dobiju li ih toliko, što je malo vjerojatno, s obzirom na to da u gradskoj odluci piše da jedan autoprijevoznik može na natječaju dobiti tek njih 50, imat će 150 automobila”, kazala je Večernjaku  Ivana Šimundić iz Eko taxija, a tim će se brojem lakše udovoljavati zahtjevi Zagrepčana, s obzirom na to da su nedavno uveli i novitete kroz svoju besplatnu aplikaciju. Za natječaj se priprema i Cammeo.

Vladimir Minovski, direktor i vlasnik Cammeo grupe kratko je poručio kako s eplanirjau javiti. Konkurencija Eko taxiju i Cammeu bit će i Radio taxi, točnijeUdruženje autotaksi-prijevoznika Grada Zagreba, koje trenutačno raspolaže s najviše dozvola.

Dozvole se daju sredinom travnja

.Dozvole će se davati već sredinom travnja, a iako će se postrožiti način njihova produljivanja, odluka o autotaksi-prijevozu, što se tiče uvjeta koje taksisti moraju ispunjavati, ostala je otprilike ista. Da bi vozili Zagrepčane, moraju, uz same dozvole i automobile, imati nula kuna dugova prema državi i Gradu, položen vozački za taksista, ali i ispit o poznavanju osnovnih podataka o kulturnim, gospodarskim, turističkim, prometnim i drugim značajnim objektima i znamenitostima metropole.

>>>NA NATJEČAJ ČEKAJU VEĆ MJESECIMA: ‘Mladi i obrazovani dečki puni znanja i volje doma sjede i gledaju kako drugi ilegalno rade’


Komentari