Veliki radovi na zagrebačkoj gori razbjesnili ‘zelene’: ‘Spriječimo daljnju devastaciju Medvednice! Pridružite se i vi’

pp-medvednica.hr

Vršnoj zoni Medvednice prijeti devastacija zbog čega Zelena akcija poziva građane da se tome usprotive.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Do ponedjeljka 04. travnja 2017. godine traje javna rasprava za Urbanističke planove uređenja državnog značaja „Vršna zona“ i „Skijaški kompleks“ kao i za strateške procjene utjecaja na okoliš ovih urbanističkih planova. Uz uređenje pojedinih dijelova ovog područja, navedeni planovi predviđaju prekomjernu izgradnju u nizu elemenata, pri čemu kumulativan efekt svih zahvata jasno ukazuje na prevelik utjecaj na okoliš.

Niču umjetno jezero i parking

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Konkretno, namjerava se graditi novo umjetno jezero, s gotovo 8 puta većim volumenom od postojećeg, koje će zajedno s pratećom opremom zauzimati površinu od čak 86.000 m2 zbog čega će doći do gubitka šumskih staništa. Osim toga, gradnja jezera je u suprotnosti s prostornim planom višeg reda koji ne predviđa takvu intervenciju u ovom vrijednom području. Uz jezero je planirana gradnja parkirališta od 75 mjesta za osobne automobile kao i 3 mjesta za autobuse i/ili kamione. Lokacija koja je planirana za izgradnju budućeg parkirališta je neposredno uz rub zaštićenog rezervata šumske vegetacije.[/box]

Takav zahvat je također u direktnoj suprotnosti s prostornim planom Parka prirode Medvednica koji jasno kaže da je potrebno ograničiti cestovni promet uz zadržavanje postojećeg broja parkirnih mjesta. Uz hotel Tomislavov dom predviđena je dogradnja u vidu polivalentne dvorane za visinske pripreme sportaša čija tlocrtna površina smije biti čak 150% veća od tlocrtne površine samog hotela. Iskapanje za potrebe ove gradnje će, osim gubitka šumskog staništa, negativno utjecati na stabilnost padine, a može inicirati i klizanja zemljišta.

Zelena akcija smatra kako je Strateška procjena utjecaja na okoliš više pozornosti trebala posvetiti utjecaju na biološku raznolikost, zaštićena područja i ekološku mrežu te odrediti konkretne mjere u cilju zaštite i očuvanja biološke raznolikosti, zaštićenih područja i ekološke mreže, a ne opravdavati planirane intervencije u prostoru.

Do kraja javne rasprave građani se mogu uključiti i usprotiviti prekomjernoj gradnji na ovom najatraktivnijem području Medvednice. U tu svrhu moguće je koristiti komentare Zelene akcije. Komentare na strateške procjene utjecaja na okoliš mogu se poslati e-mailom jednostavno putem on-line obrasca na web stranici Zelene akcije (vršna zona: http://bit.ly/2nCDNuW; skijalište: http://bit.ly/2ojRBsG). Komentare na Urbanističke planove uređenja potrebno je poslati poštom nositelju izrade Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, Ulica Republika Austrije 20, 10000 Zagreb, a moguće ih je preuzeti ovdje: http://bit.ly/2obith9 (vršna zona) i ovdje: http://bit.ly/2odSmGK (skijalište).

 


Komentari