VELIKI INTERVJU ANKE MRAK TARITAŠ: Otkrila nam je što planira sa Zagrebom

Slovi za najveću “prijetnju” Milanu Bandiću na lokalnim izborima.

Jedna od glavnih favoritkinja za buduću zagrebačku gradonačelnicu svakako je HNS-ova Anka Mrak Taritaš, bivša ministrica graditeljstva i prostornog uređenja koja je još početkom godine, najavila ozbiljne planove za preuzimanje ove važne političke funkcije.

Ova kandidatkinja slovi za najveću prijetnju aktualnom gradonačelniku, Milanu Bandiću. Anka Mrak Taritaš smatra da ima snage, volje i znanja za ovu dužnost, kao i jasnu viziju kako bi Zagreb trebao izgledati u idućih 15 godina. Za nju je također jako važno da se Zagrebom upravlja javno, otvoreno i transparentno.

Razgovarali smo s njom kao s kandidatkinjom za gradonačelnicu Zagreba, no dotakli smo se i gorućih problema koje Zagreb ima poput zapuštenih lokacija kojima je potrebna obnova, netransparentnog upravljanja gradom, ali i odnosa unutar Gradske skupštine.

 

Jedna ste od rijetkih osoba u politici koja je shvatila važnost PR-a i marketinških stručnjaka. To se pokazalo presudnim tijekom zadnjih parlamentarnih izbora na kojima ste, također, nadmašili Milana Bandića u II. izbornoj jedinici.

Već treću kampanju uz mene je moj tim kolega i kolegica koji brinu o svakom segmentu kampanje pa i onom koji se odnosi komunikaciju s javnosti. Nikad nismo imali profesionalnu PR agenciju već je moja ekipa to radila iz entuzijazma i zabave. Uvijek smo nastojali kampanju učiniti zabavnom. Shvaćam važnost percepcije u politici, ali želim da moja komunakcija s medijima, s građanima ili komunikacija na društvenim mrežama održava moju osobnost. Ne želim se pretvarati da sam netko drugi, kakva sam privatno takva sam i u javnosti. Za početak sam pristojna prema novinarima, redovito im se javljam i odgovaram na sva postavljena pitanja. Trenutno je politika moj posao i moja je dužnost biti dostupna novinarima koji predstavljaju javnost. Naravno, uvijek nastojim u politiku unijeti malo duha kako bi politiku prikazala zanimljivom disciplinom, posebno našim mladim sugrađanima koji sve više dižu ruke od politike i apstiniraju od izbora.

Kako komentirate zadnja istraživanja koja su pokazala Bandićevu prednost pred ostalim kandidatima, no ista je u stagnaciji? Vaša popularnost raste drastičnom brzinom. Koga vidite kao svoju najveću „prijetnju“ na predstojećim lokalnim izborima?

Gospodin Bandić je već jako dugo gradonačelnik i ima već svoje vjerne birače koji zadnjih 16 godina glasaju za njega. Mislim da je tajna njegovog uspjeha do sada bila i u tome što nije imao dobrog protukandidata. Ovaj put će biti dobrih protukandidata i Zagreb zaslužuje ozbiljnu političku utakmicu za mjesto gradonačelnika. Mislim da je došao kraj modelu upravljanja g. Bandića i najveća vrijednost posljednjeg istraživanja je upravo u tome da dvije trećine građanki i građana Grada Zagreba želi promjene i meni je cilj biti prvo i prvo lice tih promjena. Smatram da iza mene stoje rezultati iz ministarskog mandata, pokazala sam operativnost i sposobnost provođenja zacrtanih projekata, a moja struka urbanista i prostornog planera također me kvalificira za upravljanje gradom. Ne opterećujem se drugim kandidatima jer građani su ti koji će u konačnici prepoznati onog kandidata za kojeg su sigurni da će svoje programe i projekte biti u stanju i provesti.

Što mislite o Andriji Mikuliću kao HDZ- ovom kandidatu za gradonačelnika?

S gospodinom Mikulićem sam surađivala u Zavodu za prostorno planiranje gdje sam mu bila šefica i surađivali smo korektno. Pitanje HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika je stvar te stranke i ne bih se upuštala u procjene obzirom da HDZ nije još uvijek službeno istaknuo svog kandidata.

Osvrnimo se malo na Vaše projekte. Zagreb vidite kao pametan grad te ste naglasili kao ključnu točku Vašeg programa riješavanje problema otpada. Na koji način biste riješili status Jakuševca?

Jakuševec nije održivo rješenje već duže vrijeme i zadnjih 16 godina slušamo o njegovoj sanaciji i ništa od toga. O neodrživosti Jakuševca najbolje svjedoče građani Novog Zagreba koji kroz smanjenu kvalitetu života svakodnevno osjete posljedice odlagališta otpada. Problem Jakuševca najbolje će riješiti uvođenjem pametnog sustava gospodarenja komunalnim otpadom.

wiki
wiki

Pametno rješenje, odnosno održivo gospodarenje otpadom kada je riječ o Gradu Zagrebu potrebno je odraditi u 3 koraka, a pri tome treba u potpunosti koristiti postojeće resurse i kapacitete.Prvi korak je naglasak na jačanju sustava odvojenog prikupljanja otpada i recikliranja, s idejom da se reciklira ili pripremi za ponovno korištenje 50 posto komunalnog otpada. Drugi korak je uspostava pametnog sustava odvoženja otpada. Treći korak je rješenje preostalog otpada koji se prikupi, a ne reciklira se što je moguće postići ako se otpad ne tretira kao smeće, nego kao energija. Na taj način riješit ćemo se i problema Jakuševca. Zagrebu je potrebna energana koja će otpad pretvoriti u energiju i ujedno smanjiti cijenu energije za sve građane.

Transparentno upravljanje gradom

Naglasak ste također stavili na transparentnost upravljanja gradom, uključivanje građana u kreiranje proračuna. Na koji način biste to postigli? Kako bi konkretno građani mogli sudjelovati u kreiranju proračuna?

Primjer pametnog rješenja kojima postižete transparentnost je aplikacija ili portal “otvoreni proračun” kojom postižete potpunu dostupnost informacija, uključivanje građana u kreiranje proračuna, transparentnost i učinkovitost i time smanjujete nepovjerenje građana prema gradskim institucijama. To je nešto što već imaju pojedini gradovi i županije Hrvatskoj. Građani upravo preko takvih aplikcija mogu pratiti pojedine proračunske stavke te kako se one troše, mogu predlagati povećanje ili smanjenje pojedinih stavki.

unnamed

Najavili ste i izgradnju dva velika mosta koja su u planu od 1971., smatrate ih ključnim za rješavanje problema prometne infrastrukture. To je dugoročni projekt koji zahtjeva i velike pripremne radove.

Pravo rješenje prometnih problema su novi mostovi. Sjeverni i južni dio Zagreba spajaju tek tri mosta preko rijeke Save. Ta tri mosta su premalo i bez novih mostova uvijek će se stvarati prometni čepovi. Za 16 godina upravljanja gradom, bez velikih problema mogla su se napraviti dva mosta. Prostorni plan već 50-ak godina predviđa da Strojarska cesta ima most koji bi prošao rijeku Savu. To je dugoročni projekt koji je važno ostvariti jer most mora proći kroz urbano tkivo Zagreba.

Drugi most trebao bi proći zapadnim dijelom grada i riješiti problem prometnih gužvi u rubnom području. Takvi projekti zahtijevaju nekoliko godina rada, uključujući prethodne pripremne radove: studije i analize, imovinsko pravne odnose i slične poslove, prije nego krene sama fizička izgradnja mosta koja pak može potrajati do dvije godine. U proračunu će za ovakve projekte biti sredstava jer prioritet moraju biti razvojni i ozbiljni infrastrukturni projekti, a ne kozmetički projekti.

Mislite li da proračun Grada Zagreba treba smanjivati?

Novi gradonačelnik ili gradonačelnica prvu godinu mandata morati će iskoristiti za ozbiljnu analizu trošenja proračunskih sredstava jer problem je upravo u tome što građani ne znaju na što se troše proračunska sredstva. Teško je u ovom trenutku reći hoće li se proračun smanjivati ili ostat otprilike na istoj razini jer potrebno je prije toga ozbljno analizirati strukturu proračunskih rashoda koji su zadnjih godina u nekim segmentima poprilična nepoznanica.

Gredelj vidite poput Manhattana. Je li to realna vizija? Kakvu ideju imate za Gredelj i koji je vremenski period potreban za ostvarenje te ideje?

To je realna vizija jer projekti za Gredelj već postoje samo u gradskoj upravi za taj projekt do sada nije bilo sluha. To je vizija kakav grad želite 2030. godine, ali morate početi danas. To nije nešto što radite u jednom mandatu i postoji mogućnost da onaj tko ga započne da će i rezati vrpce, ali to je nešto što radite za svoj grad i svoje sugrAđane, za sve nas. Prostor Gredelja je prostor s najviše potencijala. To je prostor na kojem možete pokazati najbolje kakav Zagreb želite u budućnosti. Prenamjenom i uređenjem tog prostora stvorila bi se nova gradska vrijednost. To je prostor na kojemu se mogu spojiti autobusni i željeznički kolodvor, u koji se mogu uvesti kulturni sadržaji te novi stambeni projekt. To bi uistinu mogao biti zagrebački Manhattan.

‘Retrogradno se nikome ništa neće uzimati’

Zagreb vidite kao pametan grad, s pametnom upravom.

Jedan od važnijih elemenata pametnog grada je svakako elektroničko upravljanje ili e-upravljanje gradom koje bi osim dostupnijeg korištenja informacija pružilo puno veću mogućnost interakcije s građanima, nevladinim organizacijama kao i poslovnim subjektima. Krajnji cilj e-upravljanja je ponuditi javne usluge svima zainteresiranim stranama na pristupačniji, brži, transparentniji i jeftiniji način. To bi omogućilo da se javne usluge koriste putem internet aplikacija dvadeset i četiri sata dnevno, sedam dana u tjednu s bilo kojeg mjesta i bez potrebe za tradicionalnom papirologijom, čekanjem u redu i nezaobilaznim susretom sa službenikom u gradskoj upravi. Uz navedene prednosti ostvarene kroz uštedu vremena i novca, važno je naglasiti da bi takav pristup dokazano smanjio i mogućnost korupcije.

Kakva će biti vaša socijalna politika? Najavili ste da ćete rezati neke subvencije, konkretno davati besplatne udžbenike prema socijalnom statusu.

Nisam sklona ništa “sjekirom rezati” i sve dobre stvari koje trenutno koriste našim sugrađanima ne mislim mijenjati. Naravno sve subvencije iz gradskog proračuna treba pažljivo analizirati jer tu je očito bilo svega i svačega. Dijelilo se šakom i kapom, i kome treba i kome ne treba. Mislim da bi u mom mandatu građanima koji primaju takve subvencije bilo čak i bolje. Ono što mogu obećati je puno bolja i transparentnija socijalna politika.

Kakav će biti vaš odnos prema statusu majki odgajateljica? Mnogi su ovu Bandićevu mjeru nazivali populističkom kartom u svrhu predizborne kampanje. Rekli ste da će se neka prava morati „revidirati“ i ostvarivati „kroz neke druge politike“. Na koja prava ste mislili i što to znači za građane koji ih trenutno ostvaruju?

Ta mjera je donesena na brzinu i na neprimjeren način pred izbore te je kao takva bila definitivno donesena u svrhu predizborne kampanje. Majke koje su uzele tu mjeru ispisale su oko 800 djece iz vrtića. Brzinsko donošenje te mjere dovelo je toga da se nije vodilo računa da se takve naknade izuzmu od ovrha. Takva mjera je sad donesena i žene koje su za nju odlučile imat će i dalje na nju pravo i retrogradno se nikome ništa neće ukidati. Inače sklonija sam sustavnim mjerama za mlade obitelji koje nisu ad hoc donesene i koje podrazumijevaju npr. bolje uvjete u vrtićima jer s jedne strane imate majke odgajateljice, a s druge strane vrtići nemaju osnovna sredstva za rad.

O HOLDINGU: Holding je na žalost postao sinonim zapošljavanja bez kriterija i potrebe što se vidi čak i iz nekih kaznenih postupaka koji su posljednje vrijeme aktualni. Holdingu je potrebna, racionalnost, veća učinkovitost i transparentnost. U Holdingu ima puno ljudi koji savjesno i odgovorno obavljaju svoj posao i ljudi su zadnji gdje treba rezati. Uštede su moguće već racionalnijim i učinkovitijim upravljanjem Holdingom. Razgovarala sam više puta s predstavnicima sindikata i ono što ih smeta jest ta netransparentnost pri zapošljavanju. Model kojeg poznajemo u posljednjih 16 godina jesu zapošljavanja bivših i sadašnjih koalicijskih partnera, pa čak i oporbenih zastupnika čime se kupovala oporba.

Što mislite o eventualnoj potpori SDP-a Vašoj kandidaturi, ukoliko ne izađu s vlastitim kandidatom?

Kao ministrica sam surađivala s brojnim kolegama iz SDP-a i to jako dobro, cijenim ih i poštujem i SDP-u treba vremena da zaključi svoje stranačke izbore, a nakon toga će donijeti i odluku o kandidatu za lokalne izbore. Hoće li to biti njihov kandidat ili će nekoga podržati, to je prije svega odluka SDP-a i ja tu nemam što za dodati. Moje iskustvo je dobro po pitanju suradnje i mislim da i na lokalnoj razini ima prostora za suradnju. Ja sam uvijek otvorena za razgovore.

Kako komentirate odnos Andrije Mikulića s gradonačelnikom Bandićem, odnosno o tzv. tihoj kaoaliciji?

HDZ već dugo vremena direktno ili indirektno podržava g. Bandića. Tiha koalicija g. Bandića i HDZ-a je davno prestala bi tiha. Svoju vezu HDZ i Milan Bandić su konačno nedavno ozakonili i ja im čestitam na tome.

‘Grad mora osigurati stambeno zbrinjavanje mladih’

Je li današnji ‘Bandićev Zagreb’ odraz imidža srednjeeuropskog grada?

Zagreb se Adventom donekle približio srednjoeuropskom imidžu i to je hvalevrijedan projekt Turističke zajednice, ali to nije nije dovoljno. Zagreb u svakom segmentu svoga društveno-ekonomskog života mora njegovati imidž srednjoeuropskog grada. Zagreb se u gospodarenju otpadom mora ugledati na susjedne srednjoeuropske gradove poput Ljubljane ili Beča, u regulaciji prometa može tražiti uzor u srednjoeuropskom susjedstvu, u turizmu i općenito u kulturi življenja.

Kako mislite pomoći mladim obiteljima koje se muče s ubitačnim stambenim kreditima, s neizvjesnim zapošljavanjem, nedostatnim primanjima i uz sve to s – podizanjem djece?

Sve socijalne i druge poticajne mjere koje grad ima poput udžbenika za školu treba zadržati i proširiti upravo prema mladim obiteljima. Al to je samo jedan aspekt brige za mlade obitelji. Grad mora osigurati kvalitetan standard u vrtićima, a ne da slušamo od roditelja kako djeci nose igračke ili toaletni papir jer u vrtićima vlada oskudica. Ista stvar je i sa školama. Kvaliteta i standard u odgoju i obrazovanju moraju biti neupitni. Prije godinu i pol izašla sam s inicijativom o dvosmjenskom radu dežurnih vrtića po dijelovima grada upravo zbog onih roditelja koji dugo rade, a kako bi netko za to vrijeme mogao brinuti o njihovoj djeci. Ono što grad mora osigurati je stambeno zbrinjavanje mladih ili putem povoljnog najma gradskih stanova za mlade ili putem kupovine povoljnih stanova u sklopu projekta POS-a. Sve to skupa su mjere koje jamče demografsku obnovu.

Kako biste uredili pojedine dijelove grada i spriječili svojedobne građevinske promašaje na staroj Trešnjevki i Trnju? Treba li Zagrebu više cvijeća i više zelenila?

Grad više ne treba graditi na novim lokacijama već se treba vratiti onim četvrtima i lokacijama koje su preskočena. Staro Trnje je na primjer potpuno zanemareno. Lokacije poput Gredelja, Velesajma, Sveučilišne bolnice vape za novim sadržajima i one trebaju dobiti nov vrijednost i novu svrhu. Grad definitivno treba voditi računa o javnim prostorima u koje spadaju i zelene površine koje se ne smiju smanjivati na račun planova investitora. U Zagrebu ima toliko zapuštenih lokacija na kojima se može graditi tako da zelene površine treba izuzeti od daljnjih građevinskih zahvata.

Hoćete li i vi ‘delati’ 365 dana u godini?

Razlika je, po mom mišljenju,između priče da ‘delaš’ i stvarnoga ‘delanja’. Moj je zadatak da sve gradske insitutcije, odnosno da grad radi i bude na usluzi našim građankama i građanima 365 dana u godini. Ništa ne može počivati na jednom čovjeku i to je potpuno pogrešan pristup. Ja sam se dokazala kao radnik, operativac na terenu i iza sebe imam rezultate, tako da ne moram za razliku od nekih pričati kako ‘delam’.

Što vam je politika donijela u životu i zašto ćete se i dalje njome baviti?

Politika mi omogućila da radim za svoju zemlju i za svoj grad i dok god mislim da mogu pomoći svojim radom u politici, do tad ću se i njome baviti. Politika je plemenit poziv koji vam daje mogućnost da svoje znanje i sposobnosti iskoristite za opće dobro i najljepši osjećaj je kada vidite rezultate svoga rada, a ja sam se tog osjećaja u mandatu ministrice nauživala.


Komentari