Uoči konstituirajuće sjednice: Bandić još uvijek nema većinu, stvara se blok protiv njega?

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Očekivalo se da će aktualni gradonačelnik skupštinsku većinu osigurati sa zastupnicima HDZ – a i Brune Esih.

Pred Milanom Bandićem najteži su dani. Većinu u Skupštini nema, a ako je suditi prema izjavama zastupnika, teško će skupiti potreban broj ruku. Pred njim je ozbiljan izazov- kako u roku tri dana skupiti  26 ruku?

Očekivalo se da će aktualni gradonačelnik skupštinsku većinu osigurati sa zastupnicima HDZ – a i Brune Esih, a Bandić je ustvrdio da je dao ponudu koja se ne odbija.

“Odričemo se bilo koje časničke funkcije u cilju da se što prije konstituira gradska skupština. To nikada nitko u povijesti nije ponudio”, rekao je Bandić za Dnevnik.hr

Sa svojih 14-etero i sedmero HDZ-ovih, Bandić bi do većine mogao s petero zastupnika Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića. No, tu ne idu stvari glatko.

“Ako ne prihvate, imat ćemo najkasnije u listopadu izbore za gradsku skupštinu. Ali će nositi konzekvence za te izbore”, kazao je Bandić. Međutim, stav Hasanbegovića i Esih je jasan. Inzistiraju na prvom i posljednjem uvjetu, a to je preimenovanje Trga maršala Tita. Ovom su se uvjetu pridružili i zastupnici HDZ – a koji su u nekoliko navrata u Skupštini pokušali progurati preimenovanje spornog trga.

U SDP-u i HNS-u tvrde: “Neće biti prebjega, javne ni prešutne potpore.”

“Moj stav je jasan, ja zasigurno kao HNS-ov gradski zastupnik neću sudjelovati u nikakvoj mogućoj većini koju bi stvorili stranka Milana Bandića i desnica.” kazao nam je HNS – ov Tomislav Stojak.

Također, dodaje kako očekuje da će se potrebna većina ipak skupiti.

“Ne očekujem prijevremene izbore za Gradsku skupštinu, mislim da će se formirati većina u Skupštini, možda već u četvrtak. Ako do toga i ne dođe, u preostala dva pokušaja gotovo sigurno će se naći dovoljan broj za većinu, istih onih koji se čitavo vrijeme i spominju kao moguća većina.

Blok protiv Bandića?

Isto kaže i šef HSLS-a Darinko Kosor, koji je sa Sandrom Švaljek ušao u skupštinu. Međutim, Kosor spominje mogućnost stvaranja bloka protiv Bandića. Podsjetimo, ovakav scenarij dogodio se riječkom gradonačelniku.

“S liste Sandre Švaljek nitko neće surađivati s Milanom Bandićem. Naši zastupnici bit će mu najžešća oporba. Njemu treba 5 zastupnika za većinu, a nama samo jedan s njegove liste za oporbenu većinu. Neka se Milan Bandić upita razgovara li itko s njegovim zastupnicima”, kazao nam je Kosor dodavši da je taj scenarij izgledan.

Svega nekoliko dana prije sjednice ne zna se ništa. Bandić daje primamljive ponude, a Hasanbegović i Esih su nepotkupljivi. S druge strane, eventualan blok protiv njega mogao bi mu prodrmati gradonačelničku fotelju.

Mađutim, Bandićeve trgovačke sposobnosti oduvijek su bile fascinantne. Podsjetimo na period od 2009. do 2013.  kada Milan Bandić nije imao niti jednog zastupnika u Skupštini, a sve je funkcioniralo. U ključnim trenucima za zagrebačkog gradonačelnika ruke su se uvijek nekako našle, s većinom u Skupštini ili bez nje.


Komentari