U Zagrebu preminuo legendarni osnivač Vjesnika – Slavko Goldstein

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Bio je osnivač redakcije i urednik Vjesnika u srijedu, urednik na Radio-Zagrebu, filmski scenarist, glavni urednik izdavačke kuće Stvarnost i časopisa Erasmus.

Slavko Goldstein, partizan, izdavač, novinar, sineast, pisac, povjesničar, suosnivač prve političke stranke u osvit demokratskih promjena i jedan od najuglednijih intelektualaca SFR Jugoslavije i neovisne Hrvatske, umro je danas u 90. godini u Zagrebu.

Slavko Goldstein rođen je 22.08.1928. u Sarajevu. Studirao književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Bio je jedan od najistaknutijih hrvatskih intelektualaca.

Između ostalog, bio je osnivač redakcije i urednik Vjesnika u srijedu, urednik na Radio-Zagrebu, filmski scenarist, glavni urednik izdavačke kuće Stvarnost i časopisa Erasmus. Utemeljitelj je naklada naklada Liber i Novi Liber.

Bio je predsjednik Židovske općine u Zagrebu te Kulturnog društva Miroslav Šalom Freiberger te predsjednik Savjeta Spomen-područja Jasenovac.

Među njegovim najpoznatijim projektima su Povijest hrvatske književnosti, Rječnik hrvatskog jezika, Rječnik stranih riječi Vladimira Anića. Bio je suautor Hrvatskog enciklopedijskog rječnika 2002., a zaslužan je i za izdavanje pretisaka temeljnih djela hrvatske kulturne baštine Danice ilirske (1835 – 49), Misala po zakonu rimskog dvora (1483), Vrančićevog petojezičnog Rječnika (1595).

 

 


Komentari