U ČAST NAJTROFEJNIJEM HRVATSKOM SPORTAŠU: Prikazan dokumentarni film ‘Skrivena strana medalja’ o životu Mihovila Španje

kinoeuropa.hr

Mihovil Španja osvojio je čak 26 medalja na paraolimpijskim igrama te svjetskim i europskim prvenstvima.

U zagrebačkom kinu Europa u ponedjeljak 29. kolovoza 2016. održana je premijera dokumentarnog filma “Skrivena strana medalja” koju je režirala Antonia Dubravka Carnerud, a radi se o životu Mihovila Španje, najtrofejnijeg hrvatskog sportaša od neovisnosti, koji je osvojio čak 26 medalja na paraolimpijskim igrama te svjetskim i europskim prvenstvima.

Oduševljenje publike

“Rijetko kada ostanem bez teksta, ali danas se to dogodilo. Mogao bih reći da je ovaj film moja 27. medalja, posebnoga sjaja. Vrlo je bitno da na ljude gledamo bez predrasuda i da shvatimo da se upornim radom, željom i vjerom u svoje mogućnosti može doći do željenog cilja. Ako će ovaj film promijeniti samo jednu osobu i potaknuti ju na razmišljanje, znači da je polučio uspjeh”, rekao je nakon premijere glavni protagonist filma uz dugotrajni pljesak ispunjenog kina Europa.

U filmu je bilo dosta riječi o statusu paraolimpijskog sporta, ali i predrasudama s kojima se susreću osobe s invaliditetom o kojima je govorila prof. dr. Mirjana Krizmanić te proslavljena hrvatska paraolimpijska Ana Sršen.

“Prezadovoljan sam filmom. Riječ nije bila samo o Mihi, već i o drugim paraolimpijcima. Olimpijski i paraolimpijski sport trebali bi se izjednačiti, što trenutno, nažalost, nije slučaj. Mislim da bi ovaj film trebao potaknuti ljude da dođe do toga. Iako sam za Mihu zbog njegovih sportskih rezultata čuo i prije, upoznao sam ga kada je jednom došao trenirati u moj veslački klub Mladost. Odmah sam shvatio kakva je osoba. Zračio je s tom nekakvom posebnom energijom”, rekao je nakon filma hrvatski zlatni olimpijac iz Rija Valent Sinković.

Ugledni gosti iz javnog života

Na premijeri filma bili su brojni ugledni gosti iz političkog i društvenog života, među kojima su bili premijer Tihomir Orešković, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar te pomoćnica ministra sporta i proslavljena hrvatska olimpijka Janica Kostelić.

– Jako cijenim ljude koji imaju snage drugima pokazati svoj put. Svi se mi nalazimo u iskušenjima i problemima, ali rijetki su oni koji imaju snage pokazati nam taj svoj put, bez obzira na to kroz kakve su teške trenutke prolazili. Mihovil je pokazao da se pozitivnijim pristupom i vjerovanjem može prijeći preko tih problema i to je njegova najveća snaga. Iako mu je život otežao stvari, on je s osmjehom prelazio preko svega i sigurna sam da može inspirirati mnoge ljude da iskoriste priliku koja im se pruža – poručila je nakon pogledanog filma Janica Kostelić.

Prostor u filmu dobili su i osobe bez kojih Španja sigurno ne bi ostvario sjajnu sportsku, ali i akademsku karijeru. Majka Kata bila je uz Mihovila u najtežim trenucima, kao i njegov pokojni otac Tonko, čiju je ulogu nadopunio Dean Kotić, trener koji je bio presudan faktor u Mihovilovom sportskom i mentalnom sazrijevanju.

“Film je fantastičan. Pokazao je veliku muku i veliki trud za sportske rezultate. Ali, mislim da su veća poanta u samom filmu misli Mihovila, njegove majke Kate, Ane Sršen i gospođe Krizmanić. Mislim da smo svi iz kina izašli drukčiji nego što smo bili”, rekao je nakon filma Ozren Bonačić, proslavljeni hrvatski vaterpolski stručnjak.

Dubrovačka premijera 2. rujna

Direktor fotografije i montažer filma je Mišo Sorić, a za glazbu su bili zaduženi Žarko Dragojević i američki kompozitor Zack Hemsey koji je napisao glazbu za niz hollywoodskih filmova i seriju Game Of Thrones.

Nakon zagrebačke, dubrovačka premijera filma održat će se 2. rujna u ljetnom kinu Jadran.


Komentari