Tjelovježba s utezima mogla bi usporiti napredak mulitpla skleroze

FOTO: Metalicas Superando

Rezultati novog istraživanja pružaju nadu oboljelima.

U prošlosti se oboljelima od multipla skleroze savjetovalo da ne vježbaju kako ne bi pogoršali svoje zdravstveno stanje. Ipak, poznato je da vježbanje može ublažiti mnoge simptome ove opasne bolesti, a neki od njih su kronični umor i potoškoće u kretanju. Najnovija istraživanja, pak, pokazuju da tjelovježba koja uključuje utege i gumene trake, odnosno ona koja pruža otpor, može usporiti napredovanje ove bolesti.

Ovo je glavno otkriće istraživanja koje je provelo Sveučilište Aarhus, Sveučilište Južne Danske, Sveučilišni medicinski centar Hamburg-Eppendorf i Sveučilišna bolnica u Aarhausu. Rezultati istraživanja objavljeni su medicinskom časopisu vezanom za multipla sklerozu.

Istraživanje je pokazalo da ovakva vrsta treninga ima pozitivne utjecaje na mozak, koji prelaze utjecaje lijekova napravljenih posebno za mulipla sklerozu.

“Tijekom proteklih 6 godina ganjali smo ideju da fizička aktivnost ne pomaže samo kod ublažavanja simptoma. Ovo istraživanje daje prve indikacije da vježbanje može zaštititi živčani sustav od ove bolesti”, kazao je suradnik, profesor Ulrik Dalgas.

“Posljednjih 15 godina znamo da tjelovježba ne šteti oboljelima od multipla skleroze, baš naprotiv, pozitivno utječe na njihovu sposobnost hodanja, razine umora, mišićnu snagu, te aerobni kapacitet, osobnosti koje bi bez tjelovježbe propadale. Činjenica da tjelovježba, osim toga, može zaštititi mozak kod oboljelih od multipla skleroze, je nova i vrlo bitna”, govori Dalgas.

Istraživanje je pratilo 35 ljudi oboljelih od multipla skleroze u periodu od 6 mjeseci. Pola te grupe dva puta tjedno radilo je vježbe otpora, odnosno vježbe s utezima i elastičnim trakama, dok je druga polovica nastavila sa životom kao i prije, bez sistematskih treninga.

Prije i nakon tog 6-mjesečnog perioda doktori su obavljali i MR snimanja mozgova pacijenata i otkrili da bolest prouzročila manje štete na mozgovima pacijenata koji su trenirali dva puta tjedno. Znanstvenici još uvijek ne mogu objasniti zašto točno vježbanje pozitivno utječe na mozak oboljelih od multipla skleroze. Detaljnije istraživanje moglo bi i to objasniti, ali znanstvenici tvrde kako cilj tog istraživanja nije zamjenjivanje lijekova tjelovježbom.

Još nije jasno imaju svi oboljeli koristi od ove vrste vježbe jer to još uvijek nije dovoljno ispitano, pogotovo kod pacijenata s težim oblikom multipla skleroze. Ulrik Dalgas napomenuo da nije pametno da svi oboljeli sada pohrle u teretane, pogotovo ako prvo ne potraže stručno mišljenje liječnika.

Izvor: medicalxpress

>>> Misteriozna bolest: Znanstvenici konačno otkrili uzrok multipla skleroze?

>>> NEKA GLASNO ODJEKNE: ‘Imam multiplu sklerozu, ali ta glupa bolest MENE NEMA!


Komentari