Stanari Središća ogorčeni zbog gradnje osmerokatnice: ‘Propisi trebaju vrijediti jednako za sve!’

Građanska inicijativa “Sumrak gradnje u Središću” odaslala je priopćenje povodom početka izgradnje koju ne smatraju transparentnom.

Samovolja investitora?

U priopćenju iz inicijative navode kako je u četvrtak 16. veljače na gradilištu u ulici Julija Knifera osvanula građevinska ograda čijim je postavljanjem izvoditelj radova zapriječio pješački prolaz tim dijelom ulice te građanima oduzeo  javne parkirališne površine.

Iz građanske inicijative napominju kako se ne protive gradnji, no smatraju da pravila propisana pozitivnim zakonskim rješenjima trebaju vrijediti za sve, a ne samo za građane. Zalažu se za humanu izgradnju pri kojoj će se voditi računa o očuvanju zelene vizure koja krasi Istočni dio Novog Zagreba, a protive se sumanutoj betonizaciji potaknutoj investitorovim željama za zaradom.

Žele humanu izgradnju

Također, podsjećaju i kako su još 19. studenog 2016. održali prosvjed pod nazivom „5 do 12“ povodom gradnje golemog osmerokatnog zdanja neposredno uz MSU. I tada su željeli upozoriti na nebrigu Grada pri izradi urbanističkog plana za zelene površine unutar kvartova, kao i na buduće prometne probleme te planiranu betonizaciju u Središću.

Iz inicijative poručuju kako žele da se prilikom novopokrenute gradnje osigura sklad života stanovnika. Također, pitaju se kako je moguće da građevinska tvrtka prilikom početka radova tik uz MSU ogradi nogostup i parkirna mjesta koja su prije samo tri mjeseca bila obnovljena i asfaltirana od strane Grada nakon gradnje trgovačkog lanca.

Iz institucija im ne odgovaraju

Prilikom razgovora s referentom Grada Zagreba oko građevinske dozvole, predstavnicima inicijative rečeno je da nemaju pravo uvida u sadržaj iste jer “nisu stranke u predmetu” te da građevinske dozvole ne moraju “objaviti na oglasnoj ploči”.

U inicijativi se pitaju zašto se  građanima Središća uskraćuje informacija o tome što će se i kako graditi u njihovom susjedstvu jer je očito da ih se to neposredno tiče. Također, upozoravaju da prilikom upućivanja brojinih upita u vezi s ovim projektom od nadležnih institucija nisu dobili niti jedan povratni odgovor. Ovu gradnju, poručuju, smatraju netransparentnom.

>>> BORBA ZA SREDIŠĆE: Stanovnici organiziraju veliki prosvjed protiv izgradnje mega-zgrade


Komentari