Spomenik ‘Šestinska pralja’: Podsjetnik na stoljeća kada su žene iz Šestina prale rublje i veš zagrebačke gospode

FOTO: Zagreb.hr

Gradu Zagrebu darovala ju je Udruga za očuvanje Šestina.

Na križanju ulice Potočani i ulice Mlinovi, u srcu Šestina, gradonačelnik je otkrio skulpturu Šestinska pralja, rad akademskog kipara Vida Vučaka, koju je Gradu Zagrebu darovala Udruga za očuvanje Šestina.

Spomenik “Šestinska pralja” podsjeća na stoljeća u kojima su žene iz Šestina, zagrebačkog naselja na obroncima Medvednice, prale rublje za gradsku gospodu i tako zarađivale za život.

FOTO: Zagreb.hr
FOTO: Zagreb.hr

“Šestinska pralja” izrađena je u prirodnoj veličini, na inicijativu rođenog šestinčanina Mladena Kljajića, a izradio ga je akademski kipar Vid Vučak koji je upravo ovaj spomenik istaknuo kao biser svoje karijere.

Investicija je to vrijedna pola milijuna kuna. Da je put do otkrivanja spomenika bio težak, ali i da se isplatilo svjedoči predsjednik Uduge za očuvanje Šestina, Danijel Jakuš, koji je objasnio kako je ovaj spomenik zapravo jedna lijepa priča o šestinskim praljama, piše HRT.

“Jedan dio belog Zagreba grada može biti zahvalan ovim gospođama koje danas Barica, mi smo je tak’ nazvali, a može se zvati kako hoće, predstavlja. To su žene koje su prale rublje, veš i ostalo od zagrebačke gospode”, dodao je Jakuš.

Za Šestine, ali i Zagreb, ovo je povijesna stvar. Uz poznate šestinske nošnje i šestinski kišobran sad je otkrivena i Šestinska pralja, no ideja i dalje ne nedostaje. Planira se sagraditi i stari mlin koji je nekada bio na poznatom potoku Medveščak, te na taj način zaokružiti ideju etnoparka koji bi bio zanimljiv domaćim i stranim turistima.

FOTO: Zagreb.hr
FOTO: Zagreb.hr


Komentari