Splićane čeka pakao u CZ – u: ‘Žiletima ćemo ti precrtati tetovažu Vukovarskog vodotornja’

Hrvatski huligani, koji će zbog izazivanja nereda na stadionu Partizana, morat će provesti barem 30 dana u Centralnom zatvoru u Beogradu. Srpski mediji već naveliko pišu o prijetnjama koje šalju iz susjednih zatvorskih ćelija.

Najbrutalnije opomene upućene su navodno jednom od šestorice Splićana, onome s tetovažom Vukovarskog vodotornja.

“Rođače, od vukovarskog tornja ćemo ti žiletima napraviti “Beogradskog pobednika”, navodno glasi prijetnja iz beogradskog zatvora, koju prenosi Telegraf.

Premda su Hrvate iz sigurnosnih razloga sigurno smjestili u najsigurniji dio CZ-a, teško će se spriječiti one koji žele do njih doći da dođu do njih. Između ostalog, ako su prijetnje iz zatvora došle do srpskih medija, tko kaže da zatvorenici neće moći doći do Splićana.

Isto tako, njih šestorica će sigurno, kad-tad, doći u doticaj s ostalim zatvorenicima.

Riječ je o zatvoru poluotvorenog tipa čija su se vrata prvi puta otvorila 1953. godine. U njemu prosječno boravi oko 700 zatvorenika i oko 50 osuđenika. Boravak u CZ-u navodno nije nimalo ugodan, što je prošle godine otkrio jedan od bivših zatovrenika te ustanove.

“Kada dođeš u sobu, odmah vođi sobe daješ papire na uvid. To su papiri koje dobiješ pri ulazu u zatvor, a na kojima piše razlog zbog kojeg si tu. I tu je jako važno što si izjavio na policiji jer ako si priznao zločin, ne piše ti se dobro”, kazao je bivši zatvorenik za Telegraf i potom otkrio pravila kojih se morao pridržavati.

“Moraš držati jezik za zubima, ne smiješ vjerovati nikome i moraš imati puno sreće”, kazao je.

CZ je najveći istražni zatvor na Balkanu i prostire se na 60 tisuća metara četvornik, a hodnici su mu dugi gotovo 14 kilometara. Iz CZ-a je navodno nemoguće pobjeći. Nemoguće je kopati tunele zbog specifičnog oblika zgrade, koji podsjeća na rešekte gledan iz zraka. Spomenute “vođe soba” navodno vode glavnu riječ, čak ne toliko ni čuvari, a “vođe” su obično najbrutalniji zatvorenici ili najugledniji. Baš su “vođe” navodno zaduženje za kažnjavanje svih prekršaja i spomenutih pravila.

Sturktura ćelija je napravljena tako da su okrenute leđima jedna prema drugoj, a izlaz je na hodnik, što znači da prozora nema, dakle nema svjetlosti ni svježeg zraka, odnosno, niti topline. Zatvorenici se navodno griju kroz male otvore na vratima ćelija kroz koje prolazi topli zrak s hodnika.

Ćelije su navodno “mila majka” napspram samica. U njima završavaju oni koji narušavaju službena pravila, odbnosno tamo ih smještaju čuvari, a ne “vođe”. Prema svjedočenjima nekih koji su bili u samicama CZ-a, navodno je mjesto jezivo, puno vlage, štakora…


Komentari