SKANDALOZNA ODLUKA GRADA ZAGREBA: U proračunskim milijardama za ovu djecu nema mjesta!

Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Iako je svima dobro poznato kako se proračun Grada Zagreba broji u milijardama, u njemu očito nema mjesta za potrebite.

I dok se zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i dalje kune kako je gradonačelnik svih građana, čini se kako postupci Gradske uprave pričaju nešto drugačiju priču. U proračun Grada Zagreba koji za 2016. godinu iznosi gotovo 7 milijardi kuna, bilo je mjesta za izgradnju novih fontana te realizaciju sličnih projekata i planova, no za potrebe djece s poteškoćama u razvoju – nije.

Naime, iz udruge Sjena koja okuplja obitelji osoba s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju, skrenuli su pažnju na kako kažu, iznimno veliku nepravdu koja se nanosi njihovoj populaciji.

”Jednostavno smo zgroženi postupanjem Gradonačelnika i gospodina Lovrića. Gradonačelnik daje 50 milijuna kuna za fontane, a školi pri CZOO Goljak, podružnica Rudeš koju pohađaju djeca s teškim oštećenjem prijeti urušavanje. Napominjemo, da je djeci u navedenoj ustanovi ugroženo zdravlje i sigurnost.”, kazali su iz Udruge.

Izrezak

Kako objašnjavaju iz spomenute Udruge, zbog navedene situacije prošle godine je jedna majka predala i tužbu protiv Grada i COO Goljak. Riječ je o Sabini Lončar koja je zbog uvjeta u školi podnijela tužbu za diskriminaciju svojeg djeteta invalida, prvu, kaže, takve vrste u domaćoj sudskoj praksi.

TEŠKA SVAKODNEVICA: Djeca u kolicima ne mogu prolaziti hodnicima

Prema priči majke Sabine, škola u Rudešu stara je motažna drvena baraka, predviđena za rušenje još prije deset godina. Pohađa ju 30-ero djece, a bilo ih je više. Uvjeti tamo su iznimno loši.

Prema njezinoj priči, problema je mnogo: blagavaonica od samo 23 kvadrata nije dovoljna ni za zdravu djecu, a kamoli za njih 30 u kolicima. Štićenici stoga doručkuju po hodnicima. Instalacije nisu provedene kroz zidove i vise po učionicima. Ulazi u neke od toaleta su preuski za kolica, u nekima otpadaju pločice. Po sedam učenika gura se u učionicama od 26 kvadrata u koja, kad se jednom stave stolovi i kolica, nemaju mjesta ni za ustati.

”Selina, a ni drugi, ne mogu ustati i doći do ploče, baciti smeće ili oprati ruke. Hodnici su široki tek 110 cm, pa se kolicima jedva može proći kroz njih”, kazala je Sabina Lončar za medije.

Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

LOVRIĆ NEMA VREMENA: Ugovor i dalje nije potpisan 

Čini se kako roditelji i djeca već duže vrijeme vode uzaludnu bitku s gradskim institucijama. Naime, prošle godine u listopadu Grad je objavio natječaj za zakup prostora u koji bi se djeca preselila no sve  do danas, nije potpisan apsolutno nikakav ugovor. Zanimljivo je kako je predsjednik povjerenstva za zakup prostora upravo Ivica Lovrić, desna ruka zagrebačkog gradonačelnika ”koji očito ni nakon četiri mjeseca nije stigao pogledati dokumentaciju”.
”Kako i bi kad se stalno negdje prešetava sa Bandićem ili su sav novac namijenili za fontane a djeci neka se sruši krov na glavu pa će možda onda reagirati.”, ogorčeni su iz spomenute udruge.


Komentari