Put do Zračne luke više nije isti: Evo kako do ulaza uz nekoliko mogućnosti

Zračna luka Franjo Tuđman u utorak 28. ožujka napokon otvara svoja vrata.

S novom se lokacijom smanjila duljina vožnje, čime će taksiji biti jeftiniji, ali su uvedeni i novi pravci kretanja, kao i nove autobusne linije.

Ovo su neke mogućnosti, piše Jutarnji list, kojima se može stići do novog terminala Zračne luke Franjo Tuđman:

Osobnim automobilom

Novom regulacijom prometa bit će zatvoren dosadašnji ulaz na Pleso preko Ulice Rudolfa Fizira za sve putnike osim za građane Velike Gorice. Tako će se od utorka do zračne luke moći doći preko zagrebačke obilaznice ili Domovinskog mosta te se preko čvora Kosnice uključiti na obilaznicu Velike Gorice.

Oko dva kilometra od čvora Kosnica je raskršće Ščitarjevo gdje je skretanje na cestu prema novom terminalu i to će biti jedini mogući cestovni prilaz do zračne luke.

Ovaj put će koristiti vozači automobila, koje će pri dolasku dočekati 1100 parkirališnih mjesta s cijenom od 27 kuna po satu. Onima koji ne žele platiti parking i dalje će biti omogućena usluga kiss and fly, kojom će vozači moći ostaviti svoje putnike pred samim vratima zračne luke.

Taksijem

S novim ulazom na zračnu luku neki će manje platiti vožnju. Kako piše Jutarnji list, da zagrebački taksist pokupi putnika u Gajevoj ulici, do aerodroma ima 14 kilometara, a put traje nešto više od pola sata. Cijena iznosi prosječno 90 kuna, dok je na Pleso iznosila 20 kuna više.

No, u povratku je cijena ostala i dalje 60 kuna viša jer na području aerodroma monopol i dalje imaju velikogorički taksisti. Kod njih start iznosi 16 kuna, naplaćuju devet kuna po kilometru i još 2,5 kune po komadu prtljage.

Kada se to sve pomnoži sa 14 kilometara udaljenosti do centra, dobije se 144,5 kuna. Prije je cijena bila 170 kuna, tako da je i tu, piše Jutarnji list, primjetna ušteda. Na kraju put do aerodroma i natrag koristeći taksi usluge iznosi sve skupa 250 kuna.

Ako se u ovu računicu ubaci Uber, onda se dobiju nešto niže brojke. Cijena do aerodroma iz Gajeve je otprilike 70 kuna, kao i put natrag, a sve skupa je 140 kuna, ili 110 kuna manje nego s taksijem. Ipak, ova računica se odnosi na osnovnu cijenu Ubera, ali u slučaju povećanja tarife cijena je otprilike jednaka.

Shuttleom

Zračna luka isto tako nudi mogućnost privatnog transfera do grada. Prije slijetanja možete rezervirati transfer koji vas ostavi pred vratima, a cijena varira o broju putnika. Cijena prijevoza od jedne do tri osobe iznosi oko 35 eura, dok za grupe do osam osoba iznosi oko 50 eura. Ova usluga ograničena je na prijevoz s aerodroma.

Osim transfera, Pleso prijevoz ima i izravnu autobusnu liniju s Autobusnog kolodvora. Karta u jednom smjeru stoji 30 kuna, dok je dnevna povratna deset kuna skuplja. Autobusi prometuju svakih pola sata od 4.30 (5 vikendom) do 20 sati, dok sa Zračne luke prometuju od 7 do 20 sati. Poslije 20 sati autobusi voze po rasporedu polijetanja i slijetanja zrakoplova. Linije prometuju preko Ulice Hrvatske bratske zajednice i Avenije Dubrovnik te zatim Buzina i Velike Mlake, a cijela ruta ima 11 stanica. Iz Pleso prijevoza poručili su kako će put sada trajati 8 – 10 minuta dulje, ali da cijena ostaje ista.

Javnim prijevozom

ZET je prošli tjedan uveo direktnu autobusnu liniju 290 s Kvaternikova trga do Zračne luke. Do aerodroma ima 17 stanica, a nakon toga bus ide dalje do starog terminala, izlazi na Zagrebačku ulicu i onda radi krug preko velikogoričkog groblja te se vraća prema zračnoj luci i Zagrebu. Put do aerodroma traje 30 minuta, tako da je dovoljna jedna polusatna karta za četiri kune i još jedna za četiri kune za povratak.

>>> Od utorka Velikogoričani dobivaju direktnu liniju prema Zagrebu!

Put sa ZET-om je time najjeftinija opcija jer se do aerodroma i natrag dođe za osam kuna. Ipak, građani ovise o voznom redu, kao i o mogućoj gužvi koja nastupa u vrijeme kada ljudi idu na posao ili s posla. Iz ZET-a poručuju kako će se sve informacije o novoj liniji objaviti danas, od voznog reda pa na dalje.

Autobusom

Postoje još dvije alternativne ZET-ove rute do zračne luke. Linije 330 i 268, sada stare linije za Veliku Goricu, isto tako nude mogućnost dolaska do aerodroma. Obje kreću s Glavnog kolodvora, a razlikuju se po broju stanica.

Linija 268 na svojoj trasi ima 22 stanice, dok linija 330 ima 6 stanica. Ipak, nijedna linija ne prolazi pokraj zračne luke i potrebno je presjedati na stanici Zagrebačka na novu, direktnu liniju.

Novi prometni pravci, kao i nova ZET-ova linija, bit će u funkciji od sutra, kada se otvaraju vrata novog terminala Zračne luke Franjo Tuđman.

>>>(FOTO) Zračna luka Franjo Tuđman jedna je od najmodernijih u regiji

 


Komentari